Изаберите ваш језик

 

ЗАВРШЕНА ОСМА КОНТАКТ КОНФЕРЕНЦИЈА, SHOWCASE И ФЕСТИВАЛ-
ТОКОМ ЧЕТИРИ ДАНА ВИШЕ ОД 20.000 ПОСЕТИЛАЦА НА
БРОЈНИМ ПАНЕЛИМА И КОНЦЕРТИМА

 

Осма по реду Контакт конференција, showcase-a и фестивал, завршена је у недељу, 24. марта. Током четири дана богатог и разноврсног програма, који је окупио преко 20.000 људи, Контакт је потврдио свој статус као највећи догађај те врсте до сада. Скоро 200 делегата из седам земаља, разменили су знања, искуства и визије, чинећи ову годину изузетно значајном за даљи развој музичке индустрије у региону. О великом успеху КОНТАКТА говори и податак да је на конференцији договорено преко сто наступа регионалних извођача на летњим фестивалима и у клубовима, а склопљено је и неколико издавачких уговора за нове извођаче.
Панел дискусије су биле огледало тренутних кретања и изазова са којима се суочава музичка сцена. Тематике су варирале од регионалне сарадње и интернационалне промоције, преко претресања историје, генерацијских музичких колектива, женског предузетништва у музичком бизнису до утицаја технологије на музичку продукцију.
Један од главних закључака, који се провлачио као лајтмотив кроз разговоре, био је значај
заједништва, иновација и прилагођавања променљивим околностима. Ова порука одзвања с мисијом Контакт конференције која тежи повезивању музичких професионалаца и креативаца Балкана, јачању културне инфраструктуре региона и пружању платформе за развој и промоцију независних уметника.
Важност дигиталних технологија и друштвених мрежа у промоцији уметника и догађаја, као и потреба за очувањем аутентичности и емоционалног утицаја музике, такође су се истакли као кључне тачке разговора. Наглашена је и потреба за подршком традиционалних медија и институција. Размена искустава међу учесницима из различитих земаља додатно је обогатила разговоре, нудећи различите перспективе и потенцијалне смерове за развој регионалне музичке индустрије.
“Захваљујемо се свим учесницима, делегатима, уметницима и посетиоцима који су допринелиуспеху овогодишње Контакт конференције. Ваша страст, знање и ентузијазам су оно што Контакт чини јединственим и незаборавним искуством.” рекао је организатор Контакта Предраг Ивановић и додао: “Контакт 2024. подсетио нас је на снагу музике да спаја људе, идеје и културе. Охрабрени овогодишњим успехом, окрећемо се будућности са жељом да наставимо да растемо, учимо и заједно разбијамо баријере. Јер контакт је више од звука!”
Наступи извођача попут Јарбола, Нено Белан & Фиуменс, Лету Штуке, КоиКои, Бојана Вунтуришевић, Турбо Транс Туристи, Бохемија, читав Хали Гали, као и DJ сет светске атракције Daddy G, оставили су незаборавне утиске код посетилаца, пружајући им искуство за незаборав.

 

Партнери КОНТАКТ Конференције су Град Београд, Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ и British Council.