Изаберите ваш језик

 

Током овогодишњег јубиларног 60-ог Бијенала у Венецији које се одржава од 20. априла до 24. новембра 2024. године, биће приказани уметнички радови две домаће ауторке – Дијане Вујачић и Маје Димитријевић, уз подршку Центра београдских фестивала ЦЕБЕФ-а.

Бијенале у Венецији, интердисциплинарна изложба савремене уметности, је културни догађај светског значаја, са нагласком на презентацију нација и њихових посебности.

Oд својих почетака који сежу у 19. век представљала је свету уметности

најпознатије сликаре, графичаре, вајаре и њихова дела. Временом су додате изложбе филма (Венецијански филмски фестивал), архитектуре, позоришта и музике. Последња допуна шеми Бијенала је изложба савременог плеса.
Данас, Бијенале обухвата 30 сталних павиљона у парку Ђардини. Земље које немају сталне павиљоне користи привремене павиљоне у венецијанском Арсеналу.
Две уметнице из Београда ће изложити своје радове у галерији

музеја Palazzo Albrizzi-Capello на изложби која носи назив RITUALS,

током отварања Бијенала у Венецији. (поставка од 12. до 26. априла 2024. год)

Представиће свој уметнички концепт ЕГОНИЈА који су реализовале у периоду

од новембра 2021. до априла 2022. године у форми визуелних дијалога.

Дијана Вујачић, Мастер примењених уметности и члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, профестионалну каријеру градила је као модни дизајнер.

Маја Димитријевић, Мастер академске студије Архитектура награђивана је за ауторска решења из области архитектуре и урбанизма.

Обе ауторке се скоро две деценије баве сликарством уз учешћа на групним и самосталним изложбама. Њихов дугогодишњи уметнички рад и пријатељство од ране младости су довели до иницијације концепта Егонија.

У наставку је текст које су написале Дијана Вујачић и Маја Димитријевић о уметничком концепту Егонија и 24 слике које су насликале у оквиру концепта.

 

 

Уметнички концепт Егонија - Визуелни дијалози

Егонија је сусрет два Ега на сликарском платну који не размењују речи  већ искључиво визуелно интерреагују са неизвесним исходом.
Она истражује свет наших односа и интроспекције уметника.
"Cogito ergo sum"........ „мислим, дакле постојим“
Да ли је мишљење перформанс ега?
Ако „спустимо“ свој Его, да ли можемо боље разумети себе и друге?

Тражимо начин да се оријентишемо у данашњем свету који је све, само не оно што смо мислиле да ће бити: суочавамо се са насиљем, неправдом, ратовима.
Време данас поставља нове стандарде због којих имамо потребу да поново поставимо питања “Ко сам ја?”, “Ко си ти?”, “Ко смо ми?”
Потребан нам нови смисао, нова веза. Жеља за дубљим разумевањем себе и других подстакла нас је на стварање слика у форми визуелних дијалога.

Комуникација бојама уместо речима, покренула нас је да инспиришемо једна другу нашим разликама, другачијим ставовима и неочекиваним реакцијама.
Какав је осећај када допустиш да неко други интервенише на твом раду?

Колико год да је важно владати собом, огроман распон емоција које смо проживљавале док нам се "она Друга" мешала у интиму платна је била неопходна прилика за емотивно и ментално "проветравање".

Егонија као процес има јаку инспиративну енергију у оквиру импровизација на платну које је неко други сликао и који нас као ауторе покреће да сагледамо себе и свој потенцијал из сасвим нове перспективе, кроз интеракцију са дугим уметником.

Слика коју је „неко Други“ сликао и проследио нам, представља „датост“ која нас ослобађа манира у оквиру ограниченог времена за рад.

Током Егоније, у периоду од новембра 2021. до априла 2022. насликале смо 24 слике, техника уље на платну.
Није било вербалне комуникације о сликама.
Независно почињемо рад на два платна и разменимо их на седам дана.
После урађене "четврте фазе" слике су биле "завршене", тако да је свака слика настала у року од 28 дана без обзира на околности. Све фазе настанка слика су фотографисане, чиме је документован развој сваке слике. Паралелно са сликањем, водиле смо дневнике рада који, када се укрсте, описују настанак слика као и многе драме, задовољства и лутања.

Снимљен је и професионални видео материјал у студију који је забележио наше прве реакције  на финално „откривање“ слика које је завршила „она Друга“. Кратка видео монтажа у трајању од 4 минута налази се на линку: https://www.youtube.com/watch?v=xzoQELw4Or8

Радови настали током Егоније до сада нису објављивани ни излагани. Ауторке планирају да организују изложбу која би пружила свеобухватан приказ њиховог уметничког концепта.