Изаберите ваш језик

 

Пoпуларни шведски инди рок састав МАНДО ДИЈАО  је познат по свом класичном рокенрол звуку, а од 2002. године објавили су 11 студијских албума, који су продати у више милиона примерака широм света.

Каријеру су започели црпећи инспирацију из ритма и блуза, као и музике Битлса, Ролингстонса и Кинкса.

У својој каријери одржали су више од 1500 концерата у преко 30 земаља и учествовали на великим фестивалима широм света. Њихови видео снимци су постали вирални феномени са десетинама милиона прегледа на Јутјубу. Издали су колекцију својих Б-страна и највећих хитова, као и МTV Unplugged албум и DVD.

Сви чланови свирају по неколико инструмената, продуценти су и текстописци.

Велику популарност на овим просторима стекли су након изласка албума “Give me Fire!“ 2009. године и хитова – “Dance With Somebody“ и “Gloria“.

Овај састав је увек следио своју уметничку визију и интересовања и непрестано истражинове могућности, било да се ради о албуму „Never Seen the Light of Day“, инспирисаном народном музиком, сарадњи са хип-хоп продуцентима – браћом Салазар, који су продуцирали албум „Give me Fire“, или о 100 година старим шведским песмама Густафа Фрединга за албуме „Infruset“ и „ I solnedgången“.

Како су развијали сопствену музику, имали су више поп и денс тема, али су за све то време задржали енергичан став раног рокенрола, спојен са Бјерновим непогрешивим, емотивним гласом.

Публика веома цени њихове наступе уживо, који су права експлозија енергије и нуде разноврстан каталог хитова, као и неочекиване мање познате песме и јединствене верзије.

После распродате турнеје поводом албума „ I solnedgången“. који је достигао златни тираж, непредвидиви Мандо Дијао се вратио жестоком рокенролу у лето 2022. Три сингла –  „Get it On“, „Frustration“ и „Fire in the Hall” – била су 26 недеља на топ 10 рок радио листама, а „Get it On“ чак и на првом месту!.

Многи савремени бендови су долазили и одлазили, али МАНДО ДИЈАО је наставио да достиже нове врхунце и редефинише популарну музику. Године 2023. примљени су у шведску Музичку кућу славних.    

ЧЛАНОВИ: Бјерн Диксгорд (Björn Dixgård, вокал/гитара), Карл-Јохан Фогелклов (Carl-Johan Fogelklou, бас), Данијел Хаглунд (Daniel Haglund, клавијатуре), Патрик Хејкинпијети (Patrik Heikinpieti, бубњеви), Хокан Серле (Håkan Sörle, гитара)  

 

Улазнице на линку:

https://tickets.rs/event/mando_diao_13186