Изаберите ваш језик

РЕВИЈА  - КЛАСИЦИ ЗАСТАВА ФИЛМА

У КАПЕТАН МИШИНОМ ЗДАЊУ

 

У години обележавања годишњица постојања, Центар београдских фестивала (10 година) у сарадњи са „Застава филмом“ (75 година), организује ревију филмова са називом КЛАСИЦИ ЗАСТАВА ФИЛМА, која ће у трајању од 11 дана бити одржана у периоду од 10. до 23. јуна 2024. године, у атријуму Капетан Мишиног здања.

Публици се у амбијенту којег називају и „најлепшом баштом Београда“, пружа јединствена прилика да погледају филмска остварења из богате и разноврсне филмске продукције „Застава филма“.

Важно је подсетити да је војска, поред борбених способности, увек неговала и културне вредности, па је тако „Застава филм“ већ 75 година у саставу наше војске. Историја војне кинематографије је почела још 1916. године када је наредбом војводе Петра Бојовића у Солуну формирано одељење које у свом саставу има кинематографски део, па је тако историја војске уско везана са поимањем филма. Богатим продукционим и уметничким опусом „Застава филм“ се сврстава, међу најважније институције југословенске и српске кинематографије.


Након 75 година постојања, „Застава филм“ наставља да се бави производњом играних дугометражних и краткометражних, документарних и наставних филмова, информативних емисија и ТВ спотова, негујући углед једне од најважнијих филмских кућа на просторима бивше Југославије, са преко 2000 забележених остварења.

Ревија КЛАСИЦИ ЗАСТАВА ФИЛМА ће бити отворена 10. јуна, премијером филма Херојска 549. моторизована бригада – Операција стрела у режији Марка Каменице, а затвориће је премијерa играно-документарног филма  Драва се не предаје у режији Николе Лоренцина.

У оквиру ревије се издваја наколико тематских целина - Класици Застава филма, Море, Први светски рат, Други светски рат, Анимирани филмови и НАТО агресија.

Тематске целине ревије КЛАСИЦИ ЗАСТАВА ФИЛМА дотичу се више годишњица које се обележавају у овој години - 110 година од почетка Првог светског рата, 80 година од завршетка Другог светског рата, 25 година од НАТО агресије.

Пројекције филмова ће почињати сваке вечери од 20.30 часова, док ће у оквиру ових термина бити приказано 44 играна, документарна и кратка филма.

 

Улазнице по јединственој цени од 200 динара ће се продавати два сата пре почетка пројекција на улазу у Капетан Мишино здање из Улице Вука Караџића.

 

PROGRAM PDF