Изаберите ваш језик

16. децембар 2022. године у 11.00 часова
„Стратиште“ Јабука, Панчево

 

16. децембар 2022. године у 11.00 часова, „Стратиште“ Јабука, Панчево
После реализације Дана државности Републике Србије - Сретења 15. фебруара ове године, Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ добио је прилику да осмисли уметнички програм обележавања Дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату.
У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – ресорно Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, одржана је комеморација на „Стратишту“ код Јабуке у Панчеву, 16. децембра 2022. године.
Обележавању овог значајног датума присуствовали су посланици Народне скупштине, представници Владе, Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и Града Панчева, представници Ромске и Јеврејске заједнице, велики број представника дипломатског кора и други. Цвет на споменик страдању Рома у Другом светском рату положио је и в.д. ЦЕБЕФ-а Дамир Хандановић.
У уметничком програму сценаристе Војислава Милина, који је режирао Зоран Ракић, учествовали су млади драмски уметници: Лазар Мицић и Никола Мићовић, затим вокални солиста Алекса Недељковић и квартет „Ангелос“, као и уметнички ансамбл „Рошер“, док је водитељка програма била Катарина Петровић, новинар и водитељ Радио телевизије Србије.