Изаберите ваш језик

4. јун 2015.
Коларчева задужбина у 20 часова

Четвртак, 4. јун у 20 часова
Коларчева задужбина
Симфонијски оркестар РТС
диригент Роналд Цолман
Солиста: Наташа Вељковић, клавир

Програм:
Владимир Тошић: Медиал 623
Јозеф Хајдн: Симфонија бр. 94 у Ге-дуру – „Изненађење“
Лудвиг ван Бетовен: Концерт за клавир бр. 4 у Ге-дуру, оп. 58

 

Београдска концертна публика заволела је пијанисткињу Наташу Вељковић још од њених првих наступа, у раном детињству. Њена интернационална каријера добила је велики замах након освајања прве и једине награде на једном од највећих пијанисткичких такмичења „Клара Хаскил” 1985. године.

Сарађивала је са реномираним европским оркестрима, међу којима су Оркестар Романске Швајцарске, Тонхале из Цириха, Загребачки солисти, Бечки камерни оркестар, Capella Istropolitana, Јаначекова филхармонија из Остраве, Оркестар Радија Катовице, RAI оркестар, Словеначка филхармонија, Београдска филхармонија, Београдски гудачки оркестар Душан Сковран, Гудачи Св. Ђорђа...

Наступала је као солиста са многим угледним диригентима, међу којима су Давид Цинман, Лоренс Фостер, Дмитриј Китајенко, Кристијан Мандеал, Марчело Виоти, Ентони Вит, Давид Шалон, Емил Табаков и Мартин Зигхарт.
Наступала је на међународним фестивалима у Швајцарској, Немачкој, Француској (MIDEM classique у Кану и др), Пољској (Шопенов фестивал), Португалији, на свим најважнијим фестивалима у некадашњој Југославији и на бројним фестивалима у Аустрији. 

Професор је клавира на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу и члан жирија на бројним угледним такмичењима у Европи.
www.veljkovic.net

 

Роналд Цолман (Ronald Zollman, 1950) je белгијски диригент значајне међународне каријере, у којој је једна од редовних станица и Београд. Након студија у Антверпену и Бриселу усавршавао се и код Игора Маркевича и Нађе Буланже. Између 1989. и 1993. био је уметнички директор Белгијског националног оркестра, од 1994. до 2002. био је музички директор Филхармонијског оркестра Аутономног универзитета у Мексико Ситију (Orquestra Filarmonica de la UNAM), а потом је до 2005. био уметнички директор Северноизраелске филхармоније у Хаифи. Од 2009. предаје на Високој музичкој школи Универзитета у Питсбургу, САД, а од 2011. је стални гост-диригент Симфонијског оркестра чешке РТВ. 

Наступао је са многим великим оркестрима широм света: Симфонијским оркестром Би-Би-Сија, Оркестром Романске Швајцарске, Шкотским камерним оркестром, Циришким камерним оркестром, симфонијским оркестрима пољске, чешке и шведске РТВ, Сан Дијега, Сиднеја, Шангаја, Токија, Хага, са Париским оркестром, Бамбершким симфоничарима и Националним оркестром Шпаније. Дириговао је у Националној опери Белгије, Енглеској националној опери, Шкотској опери.

Снимио је саундтрек за филм Музички мајстор (Le Maître de Musique) са Хозеом Ван Дамом, који је био номинован за награду Оскар у категорији најбољег иностраног филма. Снимио је и оперу Принц од Хамбурга Х. В. Хенцеа и Моцартовог Дон Ђованија (Фестивал у Банфу) за Би-Би-Си.

У протеклој и овој сезони, београдски композитор и мултимедијални уметник Владимир Тошић обележава два значајна јубилеја: 45 година уметничког рада и 65 година живота.

Студије композиције завршио је у класи Василија Мокрањца на Факултету музичке уметности у Београду, где је тренутно редовни професор.
Музика Владимира Тошића извођена је на бројним фестивалима у Француској, САД, Бразилу, Италији, Перуу, Немачкој и другим земљама. Освојио је прву награду на конкурсу за композицију Thomas Bloch (Париз, 2000).

 

Основа стваралачког приступа Владимира Тошића је редукционистички принцип изградње дела. Сва његова дела су заснована на веома малом броју различитих елемената, а понекад чак и на само једном (боји, ритму, хармонији…). Значајне особине његових композиција су процесуална организација музичког тока, симетрична лучна форма, репетитивност и инсистирање на боји.
www.vladimirtosic.com