Изаберите ваш језик

 

 Уз ЛП Дуо, на овом посебном концерту ће наступати и клавирски дуо Jeroen & Sandra van Veen (Холандија) , и то ће бити прво извођење на два акустична и два „Duality” хибридна клавира

 

Програм:

Симеон Тен Холт

CANTO OSTINATO

 

Од 2004. године, пијанисти, композитори и иноватори, Соња Лончар и Андрија Павловић (a.k.a. Andy Pavlov), познати у свету музике као ЛП Дуо, експериментишу са бескрајним могућностима свирања на два клавира и развијају нов приступ клавирској музици. Бришући границе између жанрова, постали су један од најаутентичнијих музичких састава, изводећи готово комплетан репертоар за два клавира, као и своју ауторску музику. Наступали су на највећим фестивалима и у концертним дворанама као што су Карнеги хол у Њујорку, Џон Ф. Кенеди центар за сценску уметност у Вашингтону, фестивал Ars Electronica у Линцу, фестивал Sonar у Барселони, Meguro Persimmon Hall у Токију, Music in Pyeong Chang, у Јужној Кореји, Консертхебау у Амстердаму, као и на турнејама широм Европе, САД и Азије. До сада су објавили више албума за различите издавачке куће (Universal Music, Donemus, Helikon records, Центар за нову уметност, Sweet Sensation), међу којима се посебно истичу Duality (2019) и Dead Sea (2022). Неки од снимака са ових албума нашли су се и у избору реномиране издавачке куће Deutsche Grammophon. Компонују примењену музику за позориште, филм и телевизију. Један од њихових многобројних алтер ега је и пројекат LP Elektro, док је Андрија Павловић активан и под именом Andy Pavlov.

Соња Лончар и Андрија Павловић су били коаутори и уметнички лидери међународног пројекта Quantum Music (2015–2018) и његовог наследника Beyond Quantum Music (2019-2022), који је имао за циљ да истражи и приближи удаљене светове музике и квантне физике. Последњих година развили су потпуно нов инструмент – Duality Portable Hybrid Piano System. Додавањем посебног хардвера, повезују акустични клавир са рачунаром те успевају лако да манипулишу било којим дигиталним звуком, светлом или видеом, спајајући светове акустичног и дигиталног.

На овом посебном концерту, 30. маја на Коларцу, који је део њихове јубиларне двадесете сезоне, ЛП Дуу придружује се легендарни клавирски дуо који чине Јерун и Сандра ван Вејн (Jeroen & Sandra van Veen), пионири извођења музике холандског композитора Симеона тен Холта (1923–2012). Његов Канто Остинато (Canto Оstinato, 1979), сматра се једним од најпознатијих дела у савременој историји класичне холандске музике.

„Композиција Canto Ostinato ушла je у наше животе потпуно спонтано пре двадесет година, када смо почињали да свирамо заједно. У многоме нам је променило живот. Захваљујући тен Холтовој музици, пропутовали смо свет, стекли нове пријатеље, освајали Холандију и различите стандардне и нестандардне сцене – од трамваја, брода, улице, до највећих концертних дворана попут Консертхебау у Амстердаму. Управо у овој предивној дворани, заједно са нашим драгим пријатељима и дивним уметницима, Јеруном и Сандром ван Вејн, одржали смо три распродата концерта у последњих годину дана изводећи Canto Ostinato на четири клавира. Велико нам је задовољство да део ове магије поновимо и у Београду.” ЛП Дуо

Најистакнутији аспект ове композиције је слобода која је поверена извођачима. Комад се може изводити на различитим инструментима и са различитим бројем извођача. Композитор је направио 106 ћелија названих „секције“ од неколико тактова, које се могу свирати слободно и понављати један или више пута, по избору извођача. На овај начин, дело поприма моменат изненађења, јер је свако извођење потпуно другачије. Овом приликом, дело ће први пут бити изведено на два акустична и дваДуалити(Duality) хибридна клавира.

 

Улазнице за концерт доступне су на продајним местима Ticket Visiona и онлајн преко сајта tickets.rs, по ценама од 1000, 1500 и 2000 динара. 

 

Концерт ЛП Дуа са гостима одвија се у оквиру Девете међународне конференције о музици и минимализмуМинималистичка прожимања, која се први пут од оснивања одржава у Југоисточној Европи. Организатори конференције су Српска академија наука и уметности, Музиколошки институт САНУ, Друштво за минималистичку музику, Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ, који управо данас, 22. априла, прославља свој десети рођендан, и Музичка школа „Мокрањац“ из Београда. Конференцију и концертни програм подржали су Град Београд – Секретаријат за културу, Министарство културе и Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Европска комисија путем програма ЕРАЗМУС+.