Изаберите ваш језик

Garden Sessions концерти у Ботаничкој башти “Јевремовац” који проверено привлаче велику пажњу публике и важе за једно од најатрактивнијих летњих дешавања у Београду, одржавају се четврти пут ове године.

Центар београдских фестивала који је организатор концерата у Ботаничкој башти припрема сјајне догађаје који ће се у јуну десити у овој летњој музичкој оази главног града.

Сви концерти почињу у 20.30 часова.

Улазнице се могу набавити онлајн на tickets.rs и на Tickest Vision продајним местима (међу којима су ТЦ Ушће и Цветни трг).

По нешто вишој цени улазнице ће се продавати и на само вече одржавања концерата, на које ће публика улазити из Таковске улице у Ботаничку башту.

 

25.06. Концерт АМАДУ И МАРИЈАМ

Већ преко 40 година Амаду и Маријам радосно комбинују своју љубавну причу са музичком каријером, постајући, дискретно али сигурно, најпознатији амбасадори малијске и афричке музике широм света – златни статус који носе са полетом и разиграно га потврђују са сваким новим албумом.

Сарађивали су са много различитих људи и радили са продуцентима, наизглед веома удаљеним од њиховог света, попут Дејмона Албарна (Damon Albarn) из Блура (Blur) или Ману Чаоа (Manu Chao). Позивали су најбоље извођаче који стварају поп музику сутрашњице да учествују у извођењу њихових живахних песама у духу народне музике (Santigold, TV on the radio, the Yeah Yeah Yeas), а њихове песме су ремиксовали Јиксек (Yuksek), Виталик (Vitalic), Хенрик Шварц (Henrick Švarc), Мајк Сноу (Mike Snow) и Ешли Бидл (Ashley Beadle), преносећи их на плесни подијум и наглашавајући њихов суштински плесни квалитет. Свирали су на највећим светским фестивалима, од Коачеле до Гластонберија, и били предгрупа великим бендовима као што су Колд плеј (Coldplay) и Сизор систерс (Scissor Sisters). 

Обогаћујући свој афро-поп новим пигментима, представљајући свету богатство и суптилности афричке музике, овај дуо је довео афричку музику на топ листе и плесни подијум. Инспирисали су многе уметнике да мешају афро и електро звук, као што су Ем-Ејч-Ди (MHD), Ди-џеј Муџава (DJ Mujava ), Аwеsome Tapes From Africa, Фор Тет (Four Tet) или Џејми Екс-Екс (Jamie XX).

Ово је доказ да, ако су осамдесетих година неки умови маштали о Соно Мондиале (светски звук), Амаду и Маријам су то претворили у стварност