Изаберите ваш језик

 

Легендарни пијаниста Иво Погорелић, чија је концертна извођења Њујорк Тајмс оценио као креације које су 200 година испред свог времена, одржаће концерт у Београду 18. марта 2024. у Великој дворани Коларчеве задужбине од 20.00, са Војвођанским симфонијским оркестром под диригентским вођством Александра Марковића. Концерт организује Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ.

Улазнице су у продаји онлајн на tickets.rs и на Ticket Vision продајним местима.

Погорелић је одржао маестралан концерт на 54. БЕМУС-у 2022. године, када је подигао публику на ноге.  После две године стиже у родни Београд са концертом за клавир и оркестар бр. 2 Сергеја Рахмањинова у првом делу, а у другом делу најављена је симфонијска свита "Шехерезада" Николаја Римског-Корсакова, у којој наступа изузетан солиста, виолиниста Флорин Илијеску, први концертмајстор Симфонијског оркестра Радио Франкфурта, који ће у првом делу концерта бити на месту концертмајстора.

 Погорелићеве наступе на престижним позорницама света (Карнеги хол, Ројал Фестивал хол, Музикферајн, Тонхале, Театро Колон, Сантори хол, Елбфилхармонија и др.) прати и посвећеност студијском снимању. Као ексклузивни уметник издавачке куће Deutsche Grammophon, Иво Погорелић је између 1981. и 1998. године реализовао 14 албума антологијске вредности, обједињених у комплет издању које је по објављивању 2015. године овенчано француском наградом Diapason d’Оr за укупан допринос дискографији класичне музике. Након више од двадесет година искључиве посвећености живом концертирању, Погорелић се 2019. године вратио студију као ексклузивац дискографске куће Sony Classical дуго очекиваним албумом са сонатама Бетовена и Рахмањинова који је исте године био номинован за награду Греми. Почетком 2022. године изашао је и његов други албум за овог издавача са тумачењима дела Фредерика Шопена.

 Војвођански симфонијски оркестар је респектабилан ансамбл високог интерпретативног нивоа формиран фебруара 2011. године. У протеклом периоду успешно је извео преко седамдесет премијерних програма, с учешћем светски признатих домаћих и страних диригената. ВСО је до сада остварио близу 170 концерата, посебно се истичући у позноромантичарском репертоару, али и у интерпретацијама дела насталих у XX и XXI веку.

 Александар Марковић је главни гост-диригент оркестра “Sinfonia Varsovia” од 1. септембра 2022. године, а претходне две сезоне (2021/2023) био је и шеф-диригент Војвојђанског симфонијског оркестра. Поред сарадње са водећим европским оркестрима, као што су Краљевска филхармонија из Ливерпула, Би-Би-Си Симфонијски оркестар Шкотске, Оркестар “Бетовен” из Бона, Оркестар Koncerthausa из Берлина и низ других угледних ансамбала, ангажован је и у оперском репертоару (Чајковски, Р. Штраус, Јаначек и други).