Изаберите ваш језик

 

Премијерно у Србији вече Бритна уз камерни оркестар

Српског народног позоришта

„Бритнове Илуминације“ 3. децембра у Београду

 

Први пут у Србији публика ће имати могућност да чује циклус песама Бенџамина Бритна „Лес иллуминатионс“ - Бритнове Илуминације уз камерни оркестар Српског народног позоришта и сопрана Марију Јелић, 03. децембра од 20.00 у Сали Београдске филхармоније. На програму ће се наћи и Бритнова „Једноставна симфонија“ (Симпле Сyмпхонy, оп. 4) и употпунити ово музичко вече. Овај концерт је изведен на Охридском фестивалу ове године са великим успехом и оставља  снажан утисак на публику.

Диригент концерта биће маестро Марчело Мотадели из Италије који у својој богатој биографији има запажене наступе и у опери у Тел Авиву, Римској опери, операма широм Италије, Хрватске, Румуније, а по први пут ће дириговати  у Србији.

Улазнице се могу набавити на благајни Београдске филхармоније. Концерт организује Центар београдских фестивала - ЦЕБЕФ у сарадњи са Српским народним позориштем уз подршку Италијанског института за културу у Београду. Програм се одржава у оквиру програмске целине Atrium Sessions.

 

Едвард Бенџамин Бритн (Benjamin Britten; 1913-1976) je енглески композитор, диригент и пијаниста, оснивач и уметнички директор English Opera Group, 1945 и Aldebourgh Festival, од 1948. Био је централна фигура британске класичне музике 20. века, са низом радова, укључујући оперу, вокалну музику, оркестарске и камерне комаде. Такође је од 1965. године био инострани члан Српске академије наука и уметности (САНУ). Написао је 15 опера и био је један  од водећих композитора 20. века у овом жанру. Осим великих опера за Енглеску националну оперу и Ковент Гарден, писао је "камерне опере" погодне за извођење на мањим локацијама. Други Бритнови радови крећу се од оркестарских дела, преко хорских композиција, до соло песама, камерне, инструменталне, као и филмске музике. Бавио се писањем музике за децу и аматерске извођаче, укључујући опере за децу.

 

Марија Јелић, сопран, рођена је 1993. године у Београду. Године 2017. положила је аудицију у Народном позоришту у Београду за оперски студио где је почела да пева мале, средње и главне улоге у оперским продукцијама. У Народном позоришту у Београду отпевала је улоге Микаеле (Кармен) и Станке (На уранку), а у Српском народном позоришту у Новом Саду наступила је у улогама Мими (Боеми), Аиде (Аида) и Тоске (Тоска). Певала је на многобројним концертима у Кини са Симфонијским државним оркестром Санкт Петерсбурга, Русији, Азербејџану, Аргентини, Италији, Летонији, Естонији, Немачкој, Бугарској, Северној Македонији, Хрватској и Словенији. На Љубљанском фестивалу учествовала је 2021. године у концертном извођењу опере Кармен са Елином Гаранчом и Џонатаном Тетелманом под управом диригента Карл Марка Чишона, на Гала концерту поводом отварања 60-ог Охридског лета, у Београду са Пласидом Домингом и оркестром РТС-а 2021, у Хрватској са Хозеом Куром и на фестивалу у Пловдиву у Бетовеновој Деветој симфонији. Такође, певала је са Јерусалимским симфонијским оркестром и маестром Себастијаном Руланом, а наступала је као Мими у опери Боеми на Јерусалимском оперском фестивалу. Исту улогу је тумачила и у Естонији на оперском фестивалу Нарва. У Летонији је певала са оркестром Опере из Риге на оперском фестивалу Сигулда и Симфонијским оркестром Лиепаја у Лиепаји. Године 2021. Марија је имала солистички концерт у Карнеги холу са пијанистом Ентонијем Манолијем, а 2022. је наступила на Охридском лету са Бритновим циклусом песама Илуминације.