Изаберите ваш језик

 Субота, 23. јун 2018. у 20:30
Плато испред Храма Светог Саве

Први пут под отвореним небом и уз јединствену сценографију, на платоу испред Храма Светог Саве, наступиће ансамбл Црвене армије „Александров” у пуном саставу који броји 111 чланова. Такав наступ на отвореном, који ће публици представити хор, оркестар и балет, код нас никада није одржан.
Спектакл који ће руски ансамбл приредити Београђанима и гостима града је најављен за 23. јун са почетком у 20:30. Улаз на концерт се неће наплаћивати.

Награђен орденом Красног знамења Академски ансамбл песама и игара руске армије А.В. Александров – највећи војни ансамбл Русије, познат и омиљен у целом свету. Деведесет година свога постојања ансамбл ће прославити 12. октобра 2018. године.
Академски ансамбл песама и игара руске армије А.В. Александров није само водећи војно-музички ансамбл Оружаних снага Руске Федерације, већ и јединствен креативни феномен у Русији и свету.
Током своје осамдесетдеветогодишње историје освојио је срца милиона својих сународника и добио велико светско признање. У многим деловима света поштоваоци  чувеног ансамбла ишчекују нове сусрете са својим омиљеним ансамблом.
Александров је 1937. године добио диплому Међународне изложбе у Паризу Гран при, 1964. године награду „Златни дискови“ за рекордне тираже грамофонских плоча француске фирме „Шар ду Монд“, 1974. године холандски „Н.О.С.“ и 1961. године „Златни дискбол“ од Француске академије за најбољу плочу године.
Ансамбл Александров је чудесан спој различитих жанрова и стилова у уметности. Хор ансамбла Александров је признат за један од најбољих мушких хорова света. Он у себи обједињује склад и чистоћу звука академске капеле са изразитом емоционалношћу и непосредношћу, који су својствени народном извођењу, показује високо вокално  мајсторство. Плесна група са својим енергичним нумерама на сцени, са поносом одржава висок ниво кореографске уметности коју је стекао Александров. Успеси хора, његових солиста и плесне групе умногоме зависе од прилагодљивог и складног звука оркестра, који је јединствен по свом саставу.
У целом свету Академски ансамбл песама и игара руске армије А.В. Александров поистовећују са познатим именима, као што су Бољшој театар, Ермитаж, Третјаковска галерија, Алмазни фонд московског Кремља. И он је с правом то заслужио својом јединственошћу и сјајним уметничким мајсторством у чијој су основи деценијама неговане традиције.
У свом обимном репертоару имају више од две хиљаде дела: народне и војне песме и игре, песме домаћих аутора, духовна музика, класична дела руских и страних композитора.
Ово су заиста бескрајне извођачке могућности – дијапазон гласова- од лирског тенора до бархатног баса, вокалима су блиски најразличитији стилови извођења и високи естрадни, и народни и оперски. Међу солистима ансамбла су дипломци руских државних конзерваторијума и музичких академија. Дела се изводе на многим језицима, укључујући кинески, турски, индијски и многи други, тако да у свакој земљи где ансамбл наступа, солисти и хор изводе песме на родном језику гледалаца.