Изаберите ваш језик

Четвртак, 29. септембар 2016.
Коларчева задужбина, у 20 часова

АНДРЕАС ШОЛ, контратенор

ЕДИН КАРАМАЗОВ, лаута

Улазнице су у продаји на благајни Коларчеве задужбине по цени од 500, 700 и 900 динара.

Џон Дауленд (1563-1626)
Behold a wonder here

Томас Кемпион (1567-1620)
My sweetest lesbia

Џон Дауленд
Come again

Импровизација на лаути

Џон Дауленд
I saw my lady weep
In darkness let me dwell
Time stands still

Импровизација на лаути

Џон Дауленд
Can she excuse my wrongs
Say, love if ever thou didst find
Now, O now I needs must part

Георг Фридрих Хендл (1685-1759)
Кантата Nel dolce tempo

Јохан Себастијан Бах (1685-1750)
Лаута соло

Анонимус
Down by the Salley Gardens
Wayfaring  stranger
The water is wide

Лео Брауер (1939)
Canciones Amatorias
Balada de un dia de Julio
Yo he de ensenarte el camino
El Cantar de los cantares
 
Андреас Шол је немачки певач који важи за једног од најбољих контратенора данашњице и водећих интерпретатора барокног репертоара. Његово музичко образовање започело је у дечачком хору, да би са 17 година био примљен у Школу Канторум Базилијенсис, где је учио у класама Ричарда Левита и Ренеа Јакобса. Године 1996, освојио је награду часописа Грамофон за извођења барокне музике, а између осталих, добио је награде Ехо и Едисон.
Средином деведестих година, Андреас Шол је имао неколико запажених наступа у великим вокално- инструменталним делима, попут Хендолвог Месије или Бахове Мисе у ха-молу, а његов оперски деби одиграо се 1998. године на фестивалу у Глајндборну. Улогу у Хендловој Роделинди која му је донела признање критике и публике, Шол је поновио 2006. године у Метрополитен опери у Њујорку. Овај певач данас редовно наступа на сценама највећих светских оперских кућа, као и на концертним позорницама, изводећи нешто разноврснији реперотар. Значајне оперске роле остварио је у великим оперским кућама попут Франкфуртске опере, Театра Champs-Elysées, те на фестивалима као што су Фестивал у Салцбургу. Током своје успешне каријере имао је прилику да сарађује са Берлинском филхармонијом, Њујоршком филхармонијом, Бостонским симфонијским оркестром, као и са свим водећим светским барокним оркестрима.
Андреас Шол је издао читаву серију изузетних солистичких снимака који укључују: Wanderer – збирку немачког лида, O Solitude са делима Персла која је 2012. освојио награду часописа BBC Music Magazine, Arias for Senesino, Heroes са аријама Хендла, Моцарта, Хасеа и Глука, A Musical Banquet са делима Роберта Дауленда, затим Arcadia и Wayfaring Stranger са одабраним енглеским и америчким народним песмама. Његова DVD издања укључују продукције за куће Decca и Harmonia Mundi.


Един Карамазов је рођен 1965. у Зеници. Под менторством Серђу Челибидакеа почео је да гради каријеру класичног гитаристе пре него што је прешао на барокну лауту коју је студирао код Хопкинсона Смита на Scholi Cantorum Basiliensis у Швајцарској.
Карамазов је као лаутиста дебитовао 1998, замењвши у последњем тренутку легендарног Џулијана Брима. Од тада се доказао као најузбудљивији и најхаризматичнији лаутиста данашњице. Његова узбудљива виртуозна извођења на лаути и гитари, са репертоаром који се протеже од музике XVI века до данашњице, освојила су егзалтиране критике и дотад незабележене похвале у Европи и Америци. Као солиста наступао је и снимао са водећим међународним ансамблима за рану музику и уметницима као што су Hilliard ansambl, Hespèrion XX, Андреас Шол као и Стинг. Вешт интерпретатор и техничар на бројним раним и савременим жичаним инструментима, изузетни реситалиста Един Карамазов је наступио у бројним дворанама укључујући амстердамски Консертхебау, лондоски Вигмор Хол, берлинска Филхармонија и бечки Концертхаус, између осталих. Као и некада и даље ужива да концертира на изненадним уличним наступима.
Његова дискографија за кућу Decca садржи следеће дискове: A Musicall Banquet – збирку песама са лаутом са Андреасом Шолом и Wayfaring Stranger – народне песме са Андреасом Шолом. Веома успешан албум Songs from the Labyrinth са Стингом, који издао је Deutsche Grammophon, не само да је допринео даг а упозна и публика ван граница ране музике, већ је и иницирао нову ренесансу лауте у XXI веку. Његов последњи снимак за кућу Decca издат је уз врло добре критике: The Lute is a Song садржи солистичка дела Баха, Брауера, Замбонија и Домениконија као и арије Хендла са Андреасом Шолом, Персла са Рене Флеминг и традиционалну македонску песму са певачицом Калиопи, као и композицију Стинга који се појављује и као певач.
 Един Карамазов свира неколико трзачких инструмената различитих култура и епоха и остаје посвећен истраживању употребе лауте модерној музици и савременом импровизационом контексту. Поред солистичке каријере ужива да прати певаче различитих стилова и култура.