Изаберите ваш језик

28. децембар 2014.
Сава центар у 20 часова

СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ И МАРКО ХАТЛАК
TANGO COMPÁS
Марко Чрнчец, клавир
Лука Херман Гајзер, контрабас
специјални гост: Александра Ковач

Програм

Франсиско Канаро Reliquias Porteñas
Херардо Матос Родригез La Cumparsita       
Хуан Карлос Касерес Tango Negro
Рено Гарсија-Фонс / Луј Матиније Derniere Route
Франсиско Канаро Yo no se que me han hecho tus ojos
Освалдо/Емилио Фреседо Vida mia  
Астор Пјацола Histoire du Tango, Nightclub 1960
Астор Пјацола Revolucionario
Марко Чрнчец Improvisation
Астор Пјацола Milonga del Angel
Астор Пјацола Fievre
Астор Пјацола Che Tango Che
Ришар Галијано Taraf
Астор Пјацола Primavera Porteña

Compás je ритам, метроном, корачање, пулс и основно начело. То је суштински елемент на коме је заснована сва музика.

Стефан Миленковић, светски признати виолиниста који је још у раном детињству освојио светске концертне сцене и Марко Хатлак, свестрани словеначки акоредеониста, удружили су снаге у енергичном ансамблу заједно са пијанистом Марком Чрнчецом и контрабасистом Луком Херман Гајзером. Репертоар ансамбла обухвата посебно страствену и темпераментну танго музику различитих аутора у сопственим аранжманима. Поред танга, ансамбл се поиграва и са јединственим обрадама латино и џез музике.
Стефан Миленковић је јединствени уметник који се одликује изузетном креативношћу и професионализмом. Његова еклектична музичка и животна филозофија заснива се на истраживању свеукупне људске и музичке баштине и он је у стању да успостави директан контакт са публиком којој пружа забавне, кохезивне и енергичне наступе.
Као музичар широких стилских интересовања, Миленковић је наступао са рок бендом Горилаз на једној од најпризнатијих концертних сцена – у Аполо театру у Харлему, Њујорк, са лаутистом Едином Карамазовим, са гитаристом Влатком Стефановским и његовим тријом, где Миленковић открива димензије импровизације и наизменично свира на акустичној и електричној виолини. Миленковић је сарађивао са бројним оркестрима међу којима су Симфонијски оркестар Индијанаполиса, Берлински симфонијски оркестар, Камерни оркестар Орфеј, Камерни симфонијски оркестар Аспена, Хелсиншка филхармонија, Филхармонијски оркестар Севернонемачког радија из Хановера, Оркестар Француског радија, Оркестар Бољшој театра, Белгијски национални оркестар, симфонијским оркестри Мексика, Сао Паола, Мелбурна и Квинсленда, под управом диригената као што су Сер Невил Маринер, Лорин Мазел, Владимир Федосејев, Данијел Орен и Ен Шао.
Стефан Миленковић је снимио неколико компакт дискова на којима преовлађује класична музика. Посвећен је и педагошком раду у САД и Европи. Његова музичка каријера крунисана је међународним хуманитарним радом за који је добио бројне награде. Учествовао је на бројним УНЕСКО гала концертима и био је активан као први амбасадор за децу током ратова на Балкану раних деведесетих година.

Марко Хатлак је од 2000. на страним и словеначким сценама. После Музичке и балетске школе у Љубљани уследиле су деветогодишње студије у Немачкој, прво на Листовој школи за музику у Вајмару у класи Ивана Ковала, а касније на Универзитету за музику у Вирцбургу у класи Штефана Хусонга. Танго музика одувек је имала јак утицај на његов рад.  
Већ током студија у Вајмару Хатлак је има свој први танго ансамбл Дистанго, за којим је уследио садашњи Фантанго. Наступао је као солиста са симфонијским оркестрима у Словенији и иностранству – са Московском филхармонијом, Филхармонијом из Јене, Симфонијским оркестром РТВ Словеније. Свирао је у другим ансамблима са бројним међународно признатим музичарима као што су Влатко Стефановски, Штефан Хусонг, Миха Маегаито, Уна Палисер, Мате Бекавац, Кармина Шилец, Нил Инес и Томи Емануел, као и у танго и етно ансамблима Дистанго, Фантанго и Терафолк. Током овог времена направио је велики број снимака са репертоарима који обухватају танго, савремену, барокну и класичну и world музику. Бави се и компоновањем, претежно за филм и позориште као и за представе за децу.

Марко Чрнчец је започео своју музичку каријеру као студент класичне музике. Дипломирао је 2009. године на Универзитету за уметност и музику у Грацу. Данас ради као мулти-инструменталиста, композитор, аранжер и продуцент у углавном џез и поп ансамблима. Сарађује и снима са бројним музичарима као што су Мајкл Филип Мосман, Луис Бонила, Дон Менза, Кармина Шилец итд.

Лука Херман Гајзер је дипломирао на Конзерваторијуму у Клагенфурту у класи Улија Лангталера, одсек за џез и контрабас, а касније и на одсеку за инструменталну педагогију. Од почетка активног наступања сарађивао је са бројним реномираним џез ансамблима. Предаје бас гитару и контрабас у Музичкој школи Карол Пахор у Птују и у Средњој музичкој школи у Марибору.

Музичари ансамбла Стефан Миленковић и Марко Хатлак Tango Compás спајају искуства из различитих жанрова – из дубоке класике Стефана Миленковића, Хатлакове комбинације класике, танга и етно музике, до Херман Гајзерових експеримената са џезом и Чрнчецових убојитих џез импровизација. Понекад им се на сцени придужују и гостујући вокали или плесачи. На програму ансамбла налазе се нумере класичног танго репертоара Родригеза, Канара, Касереса и других, као и модерна визија танга кроз јединствену интерпретацију музике Пјацоле и Галијана. Доследност и виртуозитет извођача стварају концерте пуне енергије који превазилазе границе емотивног доживљаја.

У сарадњи са Сава центром