Изаберите ваш језик

 

Задужбина Илије Милосављевића Коларца свечано je обележила јубилеј - 145 година постојања и славу Светог архангела Михаила на великој сцени ове установе културе.

Свечаност је почела сечењем славског колача, у присуству свештених лица, након чега су уручене плакете Одбора за изузетан допринос програмској делатности и Годишња награда Галерије Коларчеве задужбине.

Плакета jе додељeна фестивалу уметничке музике БЕМУС - Београдске музичке свечаности, најстаријем и најзначајнијем фестивалу у Србији.

Пре 55 година, 7. октобра 1969. године, одржан је први концерт БЕМУС-а у Коларчевој задужбини где је  наступила Београдска филхармонија са диригентом Живојином Здравковићем и совјетском виолинисткињом Ирином Бочковом. Од тада до новог 55. БЕМУС-а на Коларцу су одржана 562 концерта на којима су наступили многи симфонијски оркестри, хорови, камерни ансамбли, солисти. Због велике посећености, БЕМУС се организовао на више локација, али је Коларчева задужбина била традиционално резервисана за најважнија дешавања, као што су ове године у октобру били распродати концерти британског виолинисте Најџела Кенедија и руског пијанисте Бориса Березовског.

Дамир Хандановић, директор Центра београдских фестивала – ЦЕБЕФ-а  који је организатор и продуцент БЕМУС-а, изразио је задовољство што се већ 55 година од оснивања БЕМУС-а концерти претежно одржавају на Коларцу.

"Сам фестивал БЕМУС имао је током деценија успоне и падове, али наши концерти на Коларцу увек су били пуни, као велики успех. Надам се да ћемо даље наставити успешну сарадњу и Коларчевој задужбини желим још пуно рођендана да прославља", изјавио је Дамир Хандановић.

Добитници плакета су фестивал Београдске музичке свечаности (БЕМУС) и Институт за физику, док је уметница Марија Ћалић лауреат Годишње награде Галерије за најбољу самосталну изложбу у сезони 2022/2023, за изложбу "Црно сунце".

(Београд, Танјуг, 21. новембра)