Изаберите ваш језик

Субота, 24. септембар 2022.
Капетан Мишино здање у 20:30 часова

 

Током викенда биће одржана два атрактивна концерта у дворишту Капетан-Мишиног здања, у оквиру „Atrium Sessions” програма, са почетком у 20.30 часова, у организацији Центра београдских фестивала – ЦЕБЕФ-а: група Галија наступиће у суботу, 24. септембра, а Belgrade Soul Sextet у недељу, 25. септембра.

 

На концерту популарне домаће групе Галија 24. септембра, београдска публика ће уживати у познатим песмама које су обележиле преко четири деценије постојања овог бенда: „Додирни ме”, „Још увек сањам”, „Трубе”, „Котор”, „Можда сам луд”, „Чујем те лепо како дишеш”, „На твојим уснама”, ... Улазнице се могу набавити онлајн путем сајта tickets.rs, као и на продајним местима компаније Ticket Vision.

 

Галија је основана у Нишу, 1976. године. Ненад Милосављевић, оснивач и лидер групе, већ тада познат као кантаутор и самостални музичар (вокал, акустична гитара, усна хармоника) окупио је рок групу за учешће у позоришној представи „Трећа половина" аматерске позоришне дружине из овог града. Договор о оснивању бенда постигнут је у кафани „Галија", познатој по томе што су се у њој окупљали нишки уметници и боеми. После почетних лутања у тражењу имена за групу, назив легендарне кафане усвојен је као најбоље решење.

 

Први значајан успех Галија је постигла победом на Зајечарској „Гитаријади” 1978. године. Неколико месеци после тога наступила је на фестивалу „Омладина 78" у Суботици, где је проглашена за истинско отковење финала фестивала. Пошто се афирмисала на југословенској музичкој сцени, уследили су концерти и снимање првог студијског албума за ПГП РТБ, крајем 1978. године.

 

Њена „пловидба” траје већ 45 година без прекида, а преко деценију у непромењеном саставу: Ненад Милосављевић Неша (вокал, најлон гитара, усна хармоника), Предраг Милосављевић Пеца (вокал), Бобан Павловић (бубањ), Драгутин Јаковљевић Гута (електрична и акустична гитара), Славиша Павловић Стенли (бас) и Горан Антовић (клавир и клавијатуре).

 

Серију „Atrium Sessions” концерата у дворишту Капетан-Мишиног здања затвориће 25. септембра својим концертом „Три севдахаBelgrade Soul Sextet, који комбинује звуке џеза, танга и традиционалне балканске музике – севдаха. Улазнице се могу набавити онлајн путем сајта tickets.rs, као и на продајним местима компаније Ticket Vision.    

 

Belgrade Soul Sextet чини шесторо реномираних уметника и професора класичне музике. Почели су са активним радом 2017. године, на челу са професором трубе, доцентом Николом Мијајловићем. Поред њега, у саставу су и Ненад Љубеновић, професор хармонике, др Стеван Бата Ковачевић, професор контрабаса на високошколској установи, пијаниста и професор Бојан Младеновић, перкусиониста Дмитри Иванилов и вокал др Јелена Јаковљевић, ванредни професор флауте на Факултету уметности у Нишу.

 

Ова група уметника окупила се око идеје да три различита музичка жанра повеже једном заједничком нити, а то је севдах. Оригинални аранжмани писани за њих изводе се солистички у класичном руху, а проткани су познатим мелодијама џеза, танга и традиционалне балканске музике коју представља свима нама познати севдах.

 

Belgrade Soul Sextet остварио је до сада низ успешних концерата и уметничких сарадњи у градовима широм Србије, као и у иностранству. Један од најуспешнијих био је концерт на чувеном Интернационалном музичком фестивалу у граду Рива дел Гарда, у Италији, 2019. године. Састав наставља свој уметнички живот како у концертним салама широм наше земље тако и на фестивалима у Европи. Циљ ових концерата је да традиционалну европску и балканску музику, кроз оригиналне аранжмане, представе публици у сасвим новом руху, кроз визуру уметничке музике.