Изаберите ваш језик

 

Данил Трифонов, klavir

 

Програм:

П.И. Чајковски: Дечји албум, оп. 39
Р. Шуман: Фантазија у Це дуру, оп.17
Волфганг Амадеус Моцарт: Фантазија за клавир у це молу, КВ 475

Морис Равел: Гаспар ноћи M 55
Александар Скрјабин: Соната за клавир бр. 5 у Фис дуру, оп. 5

 

Цене улазница: 2000, 3000, 4000 динара

 

Данил Трифонов je реномирани cолиста, мајстор концертантног репертоара, камерни и вокални сарадник и композитор. Спајајући невероватну технику са деликатном сензибилношћу и дубином, својим извођењем представља непресушни извор чуда за публику и критичаре!  

 

За издање Листових дела под називом „Transcendental" (Deutsche Grammophon) освојио је Греми награду за најбољи инструментални соло албум 2018. године. Како наводи The Times of London, „он је без дилеме најизузетнији пијаниста нашег доба".

 

Током прошле сезоне издао је албум „Бах: Уметност живота" за Deutsche Grammophon и промовисао га на реситалским турнејама широм САД и Европе. Извео је Брамсов „Први концерт за клавир" са Симфонијским оркестром Даласа под управом Фабија Луизија и Циришком филхармонијом, којим је управљао Ђанандреа Носеда, као и „Моцартов Концерт за клавир бр. 9" (Jeunehomme) на турнеји по Европи са Антониом Папаном и Националним оркестром Санта Ћећилија. Извео је и свих пет Бетовенових клавирских концерата у разним комбинацијама са осам различитих оркестара, укључујући Њујоршку и Минхенску филхармонију и Симфонијски оркестар Торонта. На крају, премијерно је свету представио нови Клавирски концерт Мејсона Бејтса, који је за њега написан током пандемије, са ансамблима који су и наручиоци дела – Филаделфија оркестар и Симфонијски оркестар Сан Франциска.

 

Током протеклих сезона Трифонов је био резиденцијални уметник Њујоршке филхармоније, што је подразумевало и њујоршку премијеру његовог Клавирског квинтета, а уређивао је и извео серију од седам концерата Перспективе у Карнеги холу, крунисану извођењем сопственог Клавирског концерта. Реситале свира широм света још од свог дебија у Карнеги холу 2013. године, а његова дискографија за кућу Deutsche Grammophon укључује снимак његовог дебија, Chopin Evocations, и три албума са музиком Рахмањинова са Филаделфија оркестром и Јаник Незет-Сегином, од којих је један номинован за Греми 2021, а други је освојио награду за концертни снимак године часописа BBC Music. Године 2016. проглашен је за уметника године часописа Gramophonе, а 2021. Влада Француске га је прогласила Витезом реда уметности и књижевности.

 

Током сезоне 2010/11 Трифонов је освојио медаље на три најпрестижнија светска такмичења: трећу награду на Конкурсу Шопен у Варшави, прву награду на Такмичењу Рубинштајн у Тел Авиву, као и прву награду и Гран при на Такмичењу „Чајковски" у Москви. Музичко образовање је започео у Москви са пет година, похађао је Музичку школу „Гњесини", а студије наставио код Сергеја Бабајана на Институту за музику у Кливленду.