Изаберите ваш језик

 

Чувена гупа ОЂИЛА одржаће концерт у Београду 22. септембра од 20.30 часова у оквиру серије музичких наступа под називом „Atrium Sessions” у дворишту Капетан Мишиног здања, у организацији Центра београдских фестивала – ЦЕБЕФ-a. (Овај концерт првобитно је био најављен за 8. септембар, али је померен због неповољних временских услова.)

 

Улазнице се могу набавити онлајн путем сајта tickets.rs, као и на продајним местима компаније Ticket Vision по јединственој цени од 1500 динара.

 

Од свог формирања Ођила изводи широм света препознатљиву ромску музику, ослањајући се на традицију театра „Ромен” из Москве и музику из легендарних филмова „Цигани лете у небо”, „Моја слатка умиљата звер” и сл. Медији у Југославији, али и у многим другим државама, често су Ођилу представљали као аутентични цигански бенд из Москве, што довољно сведочи о перфекцији чланова групе у извођењу ромске музике. Од 1983. до 1990. године група је објавила три албума (два златна). На трећем, забележена је музика из филмова „Тамна страна сунца”, „Други човек” и „Осми дан у недељи”, у којима су чланови били не само музичари већ и глумци. У истом периоду, Ођила је освојила и награду „Орфеј” за најбољи албум по избору ЈРТ-а, као и европску награду за најбољу песму („Солнишка”) на Такмичењу за најбољи радио-снимак у Европи. 

 

Ођила је приређивала концерте у свим значајнијим дворанама региона. Запажене наступе група је одржала и у Коларчевој задужбини, као и у Мариборском позоришту, и то као први музички састав који је концертирао у овом театру од његовог оснивања. Ансамбл је представљао Југославију на Светском фестивалу ромске музике 1988. у Лондону, где је добио више признања и похвала, па чак и од групе Џипси кингс. Ођила се слушала не само широм Европе, већ и изван ње, све до Далеког истока (Јужна Кореја, Сингапур).