Изаберите ваш језик

Недеља, 25. октобар, у 20 часова
Комбанк дворана

ALMAZYAN SYMPHONY
Уметничко вођство и соло виолина: ХАЧАТУР АЛМАЗЈАН
Слобода МИЋАЛОВИЋ, наратор,
Светлана АКСЕНОВА, сопран
Татјана ТАТИЋ, кореографија и игра
Ксенија СИМОНОВА, пешчана анимација
Режија : Марко Манојловић

 

 

П р о г р а м:

 

АНТОНИО ВИВАЛДИ:
Пролеће, Оп.8, РВ 269, „La primavera”

 

ВАЧЕ ШАРАФЈАН:
Пролећна песма / Spring Song (Светлана Аксенова, сопран)

 

АСТОР ПЈАЦОЛА:
Лето / Verano Portеñо

 

АНТОНИО ВИВАЛДИ:
Лето, Оп.8, РВ 315, „L’estate”

 

ВАЧЕ ШАРАФЈАН:
Летња игра / Summer Dance (Татјана Татиц, кореографија и игра)

 

АСТОР ПЈАЦОЛА:
Јесен / Отоñо Portеñо

 

АНТОНИО ВИВАЛДИ:
Јесен, Оп.8, РВ 293, „L'autunno”

 

ВАЧЕ ШАРАФЈАН:
Јесења арија / Autumn Air (Ксениyа Симонова, пешчана анимација)

 

АСТОР ПЈАЦОЛА:
Зима / Invierno Portеñо

 

АНТОНИО ВИВАЛДИ:
Зима, Оп. 8, РВ 297, „L’ invernо”

 

ВАЧЕ ШАРАФЈАН:
Зимски месец / Winter Moon (Слобода Мићаловић, наратор, текст: Милош Црњански)

 

АСТОР ПЈАЦОЛА:
Primaverа Portеñо

 

У недељу 25. октобра од 20 часова у организацији Центра београдских фестивала у Комбанк дворани биће одржан концерт под називом Дванаест годишњих доба. То је нови пројекат виолинисте Хачатура Алмазјана, који ће са женским оркестром Almazyan Simphony, поред већ славних раскошних остварења Антонија Вивалдија и Астора Пјацоле, српској публици премијерно представити Нова годишња доба савременог јерменског композитора Ваче Шарафјана.

 

Програм концерта Дванаест годишњих доба, у режији Марка Манојловића ће на посебан начин обојити фантастичне уметнице: глумица Слобода Мићаловић, звезда светских оперских сцена - сопран Светлана Аксенова, солисткиња балета Народног позоришта у Београду - балерина Татјана Татић, а пешчану анимацију изводиће победница такмичења Украјина има таленат Ксенија Симонова. Свака од њих наступиће у једном од годишњих доба Шарафјана и тако осликати савремени композиторски израз овог композитора светског реномеа. Пролећна песма, Летњи плес, Јесења арија и Зимски месец, сваки је став с посебном наменом, односно интерпретативним сарадником као својеврсним солистом - певачем, плесачем, цртачем и наратором.

 

Јерменски виолиниста и продуцент Хачатур Алмазјан је уметнички директор, вођа и солиста популарног и свестраног женског ансамбла Almazyan simphony, састављеног од веома талентованих музичара, који је основао заједно са српском виолончелисткињом Тамаром Савић 2007. године.

Део су Sony Music Entertainment-a од 2013. године и свој први албум су објавили у сарадњи са Француском националном телевизијом.

На почетку свог деловања позвани су да отворе прво издање фестивала Кустендорф на Мокрој Гори. После низа успешних наступа следили су позиви за наступе у седишту UNESCO-а у Паризу, Москви, за отварање и затварање Филмског фестивала у Бриселу, као и на фестивалима Скопско лето, Sea Dance и Охридско лето. Врхунац њиховог пута ка тријумфу је њихово троструко гостовање на Exit фестивалу 2008, 2015. и 2018. Оцењени као узбудљив, забаван и изузетан ансамбл, наступали су у различитим крајевима света у градовима као што су Дубаи, Хонг Конг, Сингапур, Атина, Амстердам, Јереван, Антверпен итд.

Алмазјан је у сарадњи са међународном балетском звездом Сергејом Полуњином био специјални гост отварања фестивала Exit 2018. године. Снимили су све нумере за последњи филм Емира Кустурице На млечном путу, које је компоновао Стрибор Кустурица.

 

Рођен у уметничкој породици, Хачатур Алмазјан је студирао у Јеревану и Москви. Студије је наставио у Бриселу код Игора Ојстраха, Њујорку код Мише Кејлина и Паризу код Едуарда Вулфсона. Победник је Музичког такмичења Белгијског радија и телевизије.

Као солиста је наступао са неким од најпрестижнијих оркестара и диригената. Концертирао је на бројним фестивалима и са истакнутим солистима данашњице. На прошлогодишњем издању Фестивала Кустендорф премијерно је свету представио ново дело Ђованија Солиме Тарантулае Cadenzas за виолину, виолончело и оркестар заједно са својим прослављеним рођаком Нареком Хахназарјаном.

Алмазјан је често ангажован као саветник и асистент бројним савременим композиторима који користе најновије технологије вештачке интелигенције. Снимио је два албума за америчку кућу „Сонорис“. Наизменично свира на две сјајне виолине: Ђузепе Гаљано из 1774. године из колекције Аре Симоњана и Gand & Bernardel из 1886, која је у власништву породице Гарније.

 

Улазнице за концерт се продају на благајни Комбанк дворане по цени од 1000 динара

 

Svetlana Aksenova photo by Daniil Rabovsky
Sloboda Mićalović photo by Nebojša Babić
Ksenija Simonova photo by Igor Paskar
Almazian Symphony photo by Pauline Fourcade
Khachatur Almazian photo by Christophe Timmermans