Изаберите ваш језик

Субота, 10. новембар 2018
Коларчева задужбина у 20 часова

Субота, 10. новембар 2018.

Коларчева задужбина у 20 часова

ПЈОТР АНДЕРШЕВСКИ, клавир

Јохан Себастијан Бах: Добро темперовани клавир, књига бр. 2, избор
Лудвиг ван Бетовен: Дијабели варијације, оп. 120

Улазнице у продаји на благајни Коларчеве задужбине по цени: 900 и 1200 динара.


 

Пјотр Андершевски се сматра једним од бисера своје генерације музичара. Редовно наступа на реситалима у концертним дворанама као што су: Бечки Концертхаус, Берлинска филхармонија, Вигмор хол, Карнеги хол, Театар Шанзелизе и Консертхебау Аместрдам. Сарадња са оркестрима обухвата наступе са оркестрима Берлинске филхармоније и Берлинске државне капеле, Лондонским симфонијским оркестром и Филхармонија оркестром, као и НХК симфонијским оркестром.  Такође, ставља и посебан акценат на свирање са дириговањем, сарађујући у том смислу са Шкотским камерним оркестром, Европским камерним оркестром и Камератом Салцбург.

Током ове сезоне Андершевски ће, између осталог, наступити са Синфонијом Варсовијом, Оркестром Филхармоније на Лаби, Симфонијским оркестром Шведског радија, Лондонским симфонијским оркестром и Гевандхаус оркестром из Лајпцига. Поред Београда, реситале ће одржати и у Паризу, Берлину, Прагу, Лисабону, Будимпешти, Фиренци, Минхену, Бечу, Лондону, Варшави, Амстердаму, Истанбулу и широм САД. Оркестри Гулбенкијан и CBSO ће му бити партнери на пројектима. У пролеће 2019. обновиће сарадњу са Белчеа квартетом.

Андершевски је ексклузивни уметник куће Warner Classics/Erato (претходно Virgin Classics) од 2000. године. Његов први снимак који је остварио за ову кућу биле су Бетовенове Дијабели варијације. Снимци Бахових Партита бр. 1, 3 и 6 заједно са делима за соло клавир Шимановског номиновани су за Греми награду, а снимак са делима Шимановског добио је Награду Грамофон. BBC Music Magazine доделио је диску са делима Шумана награду Снимак године 2012. Снимак са Баховим Енглеским свитама бр. 1, 3 и 5 из 2014. добио је Награду Грамофон и ЕХО Класик награду 2015. Последњи снимак два последња Моцартова концерта са Европским камерним оркестром објављен је почетком године. Препознатљив по снажним и оригиналним интерпретацијама, Андершевски је добитник награда Гилмор, Шимановски и Награде Краљевског филхармонијског друштва.  

Уметник је био и тема неколико документараца Бруна Монсенжеона у којима се истражује веза Андершевског са одређеним музичким делима, као и однос према пореклу. Пре две године Андершевски је сам стао иза камере да би открио везу са својом родном Варшавом, стварајући филм „Зовем се Варшава“.

 

{gallery}2018/andersevski:::0:0{/gallery}