Изаберите ваш језик

27. децембар, 20 часова
Сава центар

НОВОГОДИШЊИ ОПЕРСКИ ГАЛА КОНЦЕРТ

27. децембар, 20 часова
Сава центар

АМАРИЛИ НИЦА, сопран
РОСАНА РИНАЛДИ, мецосопран
ЛОРЕНЦО ДЕКАРО, тенор
СТЕФАНО МЕО, баритон
ОЛИВЕРА ТАСИЋ МЕРКУРИО, сопран
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР И ХОР РТС
Диригент - БОЈАН СУЂИЋ

Програм

Ђузепе Верди: Аида - Тријумфални марш
Ђузепе Верди: Риголето- Cortigiani, vil razza dannata  (Стефано Мео, баритон)
Сен-Санс: Самсон и Далила - Mon coeur (Росана Риналди, мецосопран)
Ђузепе Верди: Набуко - Хор Јевреја
Ђузепе Верди: Отело- Dio, mi potevi scagliar (Лоренцо Декаро, тенор)
Ђакомо Пучини: Едгар- Addio, mio dolce amor (Амарили Ница, сопран)
Ђузепе Верди: Трубадур - Хор цигана
Ђузепе Верди: Трубадур - Stride la vampa (Росана Риналди, мецосопран)
Ђузепе Верди: Трубадур - Il balen del tuo sorriso (Стефано Мео, баритон)
Ђузепе Верди: Трубадур - Mira, di acerbe lagrime, дует (Амарили Ница, сопран и Стефано Мео, баритон)
Ђакомо Пучини: Тоска- E lucevan le stelle  (Лоренцо Декаро, тенор)
Ђузепе Верди: Магбет - Vieni! T'Affretta... Or Tutti Sorgete (Амарили Ница, сопран)

пауза

Жорж Бизе: Farandola
Жорж Бизе: Кармен- Habanera (Росана Риналди, мецосопран)
Жорж Бизе: Кармен- Votre toast (Стефано Мео, баритон)
Ђакомо Пучини: Мадам Батерфлај- Un bel di vedremo (Амарили Ница, сопран)
Ђакомо Пучини: Мадам Батерфлај- Tutti i fior, дует (Оливера Тасић Меркурио, сопран и Росана Риналди, мецосопран)
Ђакомо Пучини: Мадам Батерфлај- Хор Bocca chiusa
Ђакомо Пучини: Мадам Батерфлај- Оркестарски интерлудијум за трећи чин
Ђакомо Пучини: Девојка са запада - Ch’ella mi creda (Лоренцо Декаро, тенор)
Франческо Чилеа: Адриjана Лекуврер - Acerba voluttà (Росана Риналди, мецосопран)
Умберто Ђордано: Андреа Шеније - Nemico della patria (Стефано Мео, баритон)
Ђакомо Пучини: Тоска - Vissi d’Arte (Амарили Ница, сопран)
Ђакомо Пучини: Турандот - Nessun dorma (Лоренцо Декаро, тенор)

У сарадњи са Музичком продукцијом Радио-телевизије Србије и Сава центром, а уз подршку Италијанског института за културу у Београду.

 

У недељу, 27. децембра 2015. године,  у Великој дворани Сава центра одржаће се новогодишњи оперски гала концерт на коме ће, поред Симфонијског оркестра и Хора РТС са диригентом Бојаном Суђићем,  наступити звезде италијанске опере Амарили Ница -  сопран , Росана Риналди - мецосопран, Лоренцо Декаро - тенор  И Стефано Мео - баритон. Певачи који ће се као солисти појавити на овом посебном музичком догађају су велике звезде италијанских, европских и светских оперских сцена.
На програму ће бити најлепше италијанске оперске арије, дуети и ансамбли Вердија, Пучинија, као и популарна вокална музика.
Биће то велики празник оперске уметности у Београду, уочи Нове године 2016, на коме ће квартет врхунских италијанских уметника, школованих у најбољој традицији белканта и врсних тумача италијанског оперског репертоара, приредити прави новогодишњи ватромет најлепших бисера музичке литературе.
Концерт назван ЗВЕЗДЕ ИТАЛИЈАНСКЕ ОПЕРЕ организује Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ, у сарадњи са Музичком продукцијом Радио-телевизије Србије.

Улазнице се продају на благајни Сава центра и продајним местима ЕВЕНТИМ-а  по ценама од 1000, 1200, 1500 и 1800 динара

amarili-mАмарили Ница
Рођена је 1971. године у Милану. Веома млада победила је на такмичењу „Матија Батистини“ и дебитовала у Пучинијевој „Мадам Батерфлај“. Године 2001, након низа младалачких искустава, отпочела је каријеру на међународној сцени. Њен доминантни, али флексибилни глас, уз чврсту и рафинирану певачку технику, као и фино фразирање и изражене глумачке способности, омогућили су јој овладавање широким оперским репертоаром. Вокалне способности и очаравајућа појава учинили су Амарили Ницу једним од најпроминентнијих сопрана своје генерације на најпрестижнијим међународним позоришним и оперским фестивалима.
Наступала је у Ковент Гардену, Арени у Верони, берлинској Опери, венецијанском Феничеу, бечкој Националној опери...
Њен репертоар обухвата бројна врхунска остварења као што су Вердијева „Аида“, „Магбет“, „Набуко“, „Травијата“, „Трубадур“ и друге, Пучинијева „Тоска“, „Мадам Батерфлај“, „Манон Леско“ итд, Бизеова „Кармен“, Моцартов „Дон Ђовани“, „Фигарова женидба“ и многе друге.
Добитник је многих престижних награда, укључујући Пучинијеву награду из 2013, Вердијеву награду из 2013. итд.

rosana-mРосана Риналди
Студирала је на Конзерваторијуму у Салерну. Године 2001. учествовала је у програму концерта „Верди 100“, којим је у Парми обележена стогодишњица Вердијеве смрти, под диригентском палицом Зубина Мехте, уз учешће великана као што су Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Барбара Фритоли и многи други. Наредне године дебитовала је у оперској роли Сузуки у „Мадам Батерфлај“ у римској Опери и Опери у Каљарију. Године 2003. узела је учешће у турнеји у Јапану са члановима миланске Скале, а певала је и на отварању сезоне Филхармоније у Верони.
Певала је у продукцијaма „Набука“ у римској Опери, „Риголета“ у Арени у Верони, „Мадам Батерфлај“ у Ђенови, „Отела“ у Напуљу, као и многим другим. Следе „Кармен“ и „Трубадур“ у Немачкој, „Мадам Батерфлај“ у Шпанији и венецијанском Феничеу, као и „Набуко“ у Арени у Верони.

lorenco-mЛоренцо Декаро
Дипломирао је на Конзерваторијуму у Барију – прво студије саксофона, а потом и певања. Каријеру је започео улогом Каварадосија у „Тоски“, а одмах потом учествује, с великим личним успехом, и на гала концерту Филхармоније у Верони. Био је финалиста Међународног певачког такмичења „Град Бреша 2006“.
Бриљирао је, такође, према унисоним оценама јавности и критике, и у улогама у Пучинијевој „Манон Леско“, Вердијевој „Аиди“, „Магбету“ и „Набуку“, Белинијевој „Норми“ итд. Учествовао је и у различитим концертним продукцијама, попут Франкове Мисе у А-дуру, Бетовенове Девете симфоније и многим другим.

 

stefano-mСтефано Мео
Стефано Мео је млади баритон кога одликују таман, харизматичан вокал и изразита сценска енергија. Дипломирао је на Конзерваторијуму у Риму, а своју бриљантну каријеру започео је у римској Опери ролама у Пучинијевој „Тоски“, Вердијевом „Дон Карлу“ и другим.
Наступи који су обележили његову раскошну каријеру укључују улоге у Бизеовој „Кармен“, Маскањијевој „Кавалерији рустикани“, Вердијевом „Риголету“, Леонкаваловим „Пајацима“ итд. Такође, снимио је први комплетан запис Моцартове масонске музике.

 

 

Водеће диригентско име у српској музици, Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС и извршни и уметнички директор Музичке продукције РТС. Ради и као редовни професор и шеф Катедре за дириговање на Факултету музичке уметности у Београду, а 2015. године обележава тридесетогодишњицу професионалне диригентске каријере. Од самог почетка његов рад одликовали су изузетна ширина и разноврсност репертоара хорске, симфонијске и сценске музике, изванредна постигнућа у свим овим областима и бројна признања – почев од Прве награде на Југословенском такмичењу младих уметника у Загребу 1989, преко најзначајнијих професионалних признања у домаћој музици: награде на Међународној трибини композитора, годишње награде Удружења музичких уметника Србије, Награде града Београда, награде Златни беочуг, годишње награде часописа Музика Класика и других. Интензивно наступа на домаћим и иностраним сценама.
Од 1992. године је стални диригент Хора и Симфонијског оркестра РТС са којима је извео велики број хорских, симфонијских и вокално-симфонијских остварења светске и домаће баштине. Највећи број тих концерата снимљен је за радио и ТВ, а они су и основа обимне Суђићеве дискографије.
Од 1989. године сарађивао је интензивно и са Београдском филхармонијом. Оперском дириговању посветио се 1993. године, водећи оркестар Опере Народног позоришта у Београду, а у сезони 1999/2000 био је његов шеф-диригент. Генерални музички директор Опере био је 2004/2005.
Од 1998. године отпочиње ангажман као гост-диригент Краљевске опере у Стокхолму, да би се та сарадња продубила и довела га на место резиденцијалног диригента 2000. године. Са овим ансамблом остварио је више од 150 оперских и балетских представа. Плодну сарадњу остварио је и са ансамблом Хелсиншке националне опере. Као гост-диригент наступао је са преко четрдесет оркестара у региону и свету, попут Хелсиншке филхармоније, Новосибирске филхармоније, Турку филхармоније, Филхармоније УНАМ.

Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије (1937) делујe дуже од седам деценија, представља стуб музичке делатности радија и телевизије у Србији, али има и развијену концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, значајно доприноси квалитету музичког живота, посебно неговањем српске музичке баштине. Ансамблом су, уз најзначајнија гостујућа диригентска имена, у својству шефа-диригента руководили најзначајнији музички посленици – Михајло Вукдраговић, први руководилац оркестра, потом Стеван Христић, Крешимир Барановић, Боривоје Симић, Младен Јагушт, Ванчо Чавдарски, Владимир Крањчевић, Милен Начев и Давид Порселајн. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент Оркестра је Бојан Суђић, који је своју уметничку каријеру управо и почео 1985. године радом са Хором РТС, а 1989. године са Симфонијским оркестром. Ансамбли Музичке продукције РТС су наступали на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварили су и успешне турнеје у Енглеској, Италији, Француској, Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Шпанији, Грчкој, Русији, Румунији, Мароку, Црној Гори и Хрватској.
Осим архивирања концертних снимака чији су програми углавном наменски конципирани, оркестар је остварио и велики број студијских снимака међу којима највише има композиција домаћих аутора (југословенских и српских) и савремене музике, а са домаћим солистима.
Симфонијски оркестар РТС је добитник најзначајнијих домаћих признања.

 
Поникао из богате традиције хорског певања, из самих темеља културе народа који је певајући чувао од заборава митове и легенде о свом  постојању, Хор Радио-телевизије Србије огласио се првим концертом пре седам деценија и афирмисао као водећи професионални вокални ансамбл, признат широко ван граница своје земље. До пуне перфекције, о којој сведоче бројни критички осврти као и одушевљење верне публике, ансамбл је довео истрајни тридесетогодишњи рад са диригентом Боривојем Симићем на месту шефа-диригента.
Са значајних гостовања Хора РТС почетком седамдесетих година прошлог века, стизали су само похвални одјеци. Континуирано успешан рад са ансамблом настављају диригенти Младен Јагушт, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић, негујући подједнако и искључиво хорску и вокално-инструменталну музику.
Хор РТС постиже изванредне успехе на бројним турнејама. Посебно се издвајају гостовања Хора РТС у Риму 1987, где је са Хором и Оркестром Академије Санта Ћећилија и диригентом Мстиславом Ростроповичем извео Ратни реквијем Бенџамина Бритна, а следеће године у Напуљу уз маестра Густава Куна и Оркестар Театра Сан Карло реализовао Вагнерову оперу Парсифал. Гостовања у Шпанији 1989. и 1991. године, уз Симфонијски оркестар РТС, представила су публици два капитална дела Ј. С. Баха – Божићни ораторијум и Пасију по Матеју.
Хор РТС добитник је многобројних признања, међу којима су Октобарска награда града Београда 1982. за извођење дела Стевана Ст. Мокрањца, као и Златни беочуг 1989. године. Хор и Симфонијски оркестар РТС исто признање добијају и 2007. године.