Вести

Завршена прослава Нове године у Београду

Након вишедневног загревања за велику ноћ, Београђани су коначно прославили Нову годину спектакуларним дочеком на улицама града. У празничну недељу увели су нас Музички дани на Тргу републике где су наступили ККН, Ђорђе Миљеновић, Прти Бее гее, Кристијан Молнар, Ана Станић, ИриеФМ и други популарни извођачи, а затим је на Сава променади одржана увертира за велики дочек- концерт бендова Ничим изазван и Orthodox Celts.

30. децембра почело је загревање на платоу испред Народне скупштине концертима Жељка Самарџића, Зане и групе Ван Гог уз које је уживало преко 30 000 суграђана. Последњи дан у години обележило је лепо време, те је преко 70 000 људи поноћ дочекало на градским улицама. Највећа журка била је испред Скупштине где су публику забављали Балканика, Рибља Чорба и Аца Лукас. На одушевљење присутних, Лукас је пред поноћ отпевао песму „Београд“, а затим одбројавао последње секунде до Нове године. Спектакуларни ватромет обасјао је небо изнад Београда тачно у поноћ, а затим је концерт настављен уз „Ђурђевдан“ и друге нумере све до 1 ујутру. Љубитељи мало другачије забаве поноћ су дочекали у Сава Центру где је одржан концерт класичне, џез и евергрин музике под називом „Нова година Отмено.“

Ипак, Београђани су једни од ретких који и први јануар од раних јутарњих часова проводе на градским улицама, и то са добрим разлогом. Улица отвореног срца одржава се већ скоро педесет година у Светогорској, али се овај феномен проширио и на остале делове града, те је ове године 12 градских општина учествовало у манифестацији организујући своју улицу, трг или парк Отвореног срца. У сржи манифестације је хуманост, те је тако ове године продајом кловновских носева прикупљан новац за пројекат Доктори кловнови, а у „Српској кафани“ одржана је хуманитарна аукција предмета познатих глумаца и спортиста.

Градоначелник Београда, Синиша Мали, пожелео је грађанима срећну Нову годину и свечано отворио манифестацију на платоу испред Атељеа 212, након чега је наступио дечији хор Чаролија. „Београд никад није био пунији, очекујем да ће више десетина хиљада људи проћи данас овом улицом и показати да смо хуман град великог срца. Ово је једна лепша слика Београда, града који је пун оптимизма,“ рекао је Мали.

Иако је Нова година прошла, Београдска зима и даље траје, а пред нама је још неколико великих празника и лепих манифестација. Трг републике биће Трг отвореног срца све до 15. јануара, а клизалишта на тргу Николе Пашића и на Ташмајдану радиће до 31. јануара. Зимски град Ада радиће чак до 18. фебруара уз бројне забавне програме за најмлађе, као и журку за заљубљене 14. фебруара.

Божићно сеоце по први пут се организује ове године испред Храма Светог Саве и свечано ће почети са радом 4. јануара. На платоу украшеном дрвеним кућицама биће права Божићна атмосфера коју ће употпуњавати наступи хорова, прикази бајки и концерти духовне музике. Ова манифестација траје до 28. јануара и обележиће велике верске празнике- Бадње вече, Божић, крсне славе...

Београђани и посетиоци града такође ће имати прилику да уживају у лепотама Београдске тврђаве уз додатне садржаје - 10. и 11. јануара биће бесплатан улаз у објекте на тврђави, а биће одржана и промоција стреличарства.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.