Вести

Загребачки солисти, Коларчева задужбина

У недељу, 4. децембра, реномирани ансамбл Загребачки солисти, под уметничким вођством нашег признатог виолинисте Сретена Крстића, напступио је у Коларчевој задужбини после више од 25 година. На програму су била дела Моцарта, Чајковског, Одака, Папандопулоа и Вере Миланковић. Публика је наградила музичаре великим аплаузом, а они су се 'одужили' са три биса.

Ансамбл Загребачки солисти основан је 1953. године у оквиру Радио Загреба, а први уметнички директор био је  угледни виолончелиста Антонио Јанигро. Током деценија, Загребачки солисти одржавају квалитет музицирања на завидном нивоу, редовно наступајући на престижним светским концертним сценама. До сада су Загребачки солисти одржали преко 3500 концерата на свим континентима, у највећим светским центрима и најславнијим концертним дворанама као што су Музикферајн (Беч), Консертхебау (Амстердам), Ројал фестивал хол (Лондон), Сала Берлинске филхармоније, Дворана „Чајковски“ (Москва), „Санта Чечилија“ (Рим), Карнеги хол (Њујорк), Сиднејска опера, Викторија хол (Женева), Краљевски театар (Мадрид), Театар „Колон“ (Буенос Аирес) итд. Гостовали су на најпознатијим музичким фестивалима у Салцбургу, Прагу, Единбургу, Берлину, Бергену, Барселони, Дубровнику и др, а уз њих су музицирали бројни угледни солисти међу којима су Хенрик Шеринг, Алфред Брендел, Кристијан Ферас, Пјер Фурније, Леонард Роуз, Џејмс Голвеј, Жан-Пјер Рампал, Алдо Чиколини, Катја Ричарели, Лили Ласкин, Марио Брунело, Изабел Морети и многи други.

Сретен Крстић је рођен 1953. године у Београду. Почео је да свира виолину у седмој години. Од 1980. године је концертмајстор Минхенске филхармоније, где је сарађивао са легендарним шефом-диригентом Серђуом Челибидакеом. И као солиста је сарађивао са славним диригентима, међу којима су Серђу Челибидаке, Џејмс Ливајн, Зубин Мехта, Хироши Вакасуги, Хорст Стајн, Вацлав Нојман, Дмитриј Китајенко, а каријера га води у готово све европске земље, Јапан, САД и Русију. Снимао је за све радијске и телевизијске куће бивше Југославије, Баварски радио, Западнонемачки радио, BBC, Грчки радио, те за дискографске куће ПГП, Thorofon, Arte Nova Classics...

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.