Изаберите ваш језик

Празник љубави ће ове године, у сусрет 47. ФЕСТ-у, бити посебан дан за заљубљене у филм. Поводом великог повратка легендарног филмског фестивала на место где је и настао – у Комбанк дворану (некада Дворана Дома синдиката), у организацији Центра београдских фестивала, 14. фебруара ће баш ту бити одржане пројекције остварења која су обележила први ФЕСТ давне 1971.

 

На менију су специјалитети за око, ухо, мозак и душу:

 

2001: Одисеја у свемиру – ФЕСТ је од самог почетка ишао у корак са светом и својој публици понудио најпопуларнији филм тог доба, остварење Стенлија Кјубрика, које је прошле године, у част 50-годишњице премијере, приказано у освеженом, ремастеризованом издању.
У сусрет ФЕСТ-у у Комбанк дворани биће приказана управо та верзија, која је „Одисеји“ из 1968. удахнула нови живот.
Филм се бави темама егзистенцијализма, људске еволуције, технологије, вештачке интелигенције и ванземаљског живота и прати путовање једног астронаута на Јупитер с рачунаром ХАЛ 9000, након открића тајанственог црног монолита који утиче на људску еволуцију.

 

Голи у седлу – Љубитељи филма ће на Дан заљубљених у Комбанк дворани моћи да погледају и филм који је на први ФЕСТ 1971. довео тада велике звезде Питера Фонду и Дениса Хопера. „Голи у седлу“, филм  који је својевремено сматран најбољим представником контракултуре у свету филма, прати љубитеље мотора и ситне дилере Билија и Вајата (Хопер и Фонда) на њиховом путу по Америци. То је, иначе, први играни филм за који није снимана оригинална музика, него су коришћене песме тада популарних рок бендова као што су The Band, The Byrds  и Steppenwolf.  

 

Вудсток – Оскаром награђен документарац Мајкла Вадлија о легендарном фестивалу одржаном 1969, премијерно је приказан само годину дана касније, а многи га сматрају највећим концертним филмом свих времена. Овај трочасовни филм прати атмосферу, наступе и извођаче попут групе The Who, Сантане, Џимија Хендрикса и Џоа Кокера на фестивалу који је привукао више од 400.000 људи. Занимљиво је то да је на овом документарцу, који ће поново бити приказан у Комбанк дворани, као асистент редитеља радио чувени Мартин Скорсезе, тада тек почетник у свету филма.

 

Улазнице можете купити на благајни Комбанк дворане по цени од 180 динара по пројекцији.

 

Након ове увертире 14. фебруара, љубитељи филма имаће неколико дана да се припреме за почетак 47. ФЕСТ-а, који ове године траје од 22. фебруара до 3. марта.