Вести

51. Бемус свечано затварају хорови РТС и ХРТ

 

На свечаном затварању 51. БЕМУС-а 19. октобра у Коларчевој задужбини наступиће два најзначајнија хора наших простора: Хор Радио телевизије Србије и Хор Хрватске радиотелевизије. Свеноћно бденије Сергеја Рахмањинова биће централно дело репертоара, а ово невероватно духовно дело удружиће два изузетна хорска ансамбла под управом Бојана Суђића. Као солисти на концерту ће наступити мецосопран Ивана Србљан, тенор Марко Живковић, док ће специјални гост бити Михаил Круглов, дубоки бас.

 

Хор Радио телевизије Србије, који концертом на Бемусу обележава 80 година постојања, једини је професионални ансамбл оваквог типа код нас. Хор је кроз своју историју наступао са многим истакнутим диригентима и солистима, учествовао је на фестивалима широм Југославије и Србије, а оствариовао је успешне турнеје по читавој Европи. Такође, Хор је добитник многих признања, а његов репертоар обухвата најзначајнија дела хорске литературе, комплексне партитуре вокално-инструменталне и оперске музике, а негује и музику популарних жанрова.

 

Висока уметничка стремљења позиционирала су Хор РТС као реномирани ансамбл, препознатљивог звука и извођачког угледа, који је уз диригента Бојана Суђића активно присутан у српском музичком животу.

 

Хор Хрватске радиотелевизије основан је 1941. године за потребе тадашњег радијског програма. Делујући најпре као камерни ансамбл, временом је прерастао у први велики професионални хор у Хрватској.

 

У првим годинама деловања репертоар су обликовали диригенти Младен Позајић, Драган Гуртл и Борис Папандопуло, а потом су тај пут наставили шефови диригенти Сергије Раинис, Владимир Крањчевић и Игор Куљерић, а онда и Тончи Билић чије су стваралаштво и дугогодишње вођство оставили снажан траг у репертоару хора.

 

Изводећи широк репертоар у распону од ренесансне до савремене музике, a cappella и уз инструменталну пратњу, хор исказује изузетну свестраност, која му је донела гостовања широм Европе, сарадње с низом истакнутих диригената, као и са многим солистима светског реномеа.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2023 | CEBEF. All Rights Reserved.