Вести

Свечано je отворен 49. Међународни филмски фестивал ФЕСТ

 

Свечано je отворен 49. Међународни филмски фестивал – ФЕСТ Додељене су почасне награде „Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности

 

49. Међународни филмски фестивал – ФЕСТ у организацији Центра београдских фестивала је свечано отворен у петак, 7. маја, у Сава Центру. На отварању је, након минута ћутања за преминуле од заразне болести KОВИД-19, приказан In memoriam видео Хаџи Александра Ђуровића посвећен филмским уметницима који су преминули у последњих годину дана, а потом су додељене почасне награде „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности. По завршетку свечане церемоније, премијерно на великом платну приказан је филм „Велико ископавање“ редитеља Сајмона Стоуна са Кери Малиген и Рејфом Фајнсом у главним улогама.

 

Борислав Анђелић, доајен филмске критике и некадашњи уметнички директор ФЕСТ-а уручио је награду нашем редитељу Пуриши Ђорђевићу.

 

Поводом пријема награде, легендарни редитељ Пуриша Ђорђевић је рекао: „Лепо је да је ФЕСТ опет са нама, а на неки начин - добро је да сам и ја са вама. Рођен сам 1924. године на Ђурђевдан, у Чачку. Од тада сам снимио много улица, много градова, много лица. Оно што сам умео и што нисам умео, покушао сам да изразим у својим филмовима. И да се не љутите, управо спремам нови филм“.

 

Садашњи уметнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић уручио је признање „Београдски победник“ глумцу Радету Шербеџији, а пре тога се осврнуо на овогодишње издање фестивала: „Мај није баш уобичајено време за ФЕСТ, али добро је да смо заједно. Пред нама је десет дана током којих ћемо се сретати, причати и размењивати искуства о програмима који се одржавају у читавом Београду. Сигуран сам да ћете на овом ФЕСТ-у открити неке нове ауторе, подсетити се неких филмова који су инспирисали вас и оне којима верујете, и да ће међу млађом публиком у свим дворанама ФЕСТ-а, протутњати и они који ће у будућности бранити боје седме уметности. Будите храбри и гледајте и оне филмове за које никад нисте чули - може се десити да баш ти филмови буду они по којима ћете памтити ову годину“.

 

 

Глумац Раде Шербеџија се публици у Сава Центру обратио речима: „Поносан сам да сам дио ове сјајне кинематографије Јужних Словена, који су се некада звали Југословени. И овог ФЕСТ-а, фестивала који је настао 1971. године у доба када је југославенски филм био један од најживљих и најпрепознатљивијих у свијету. Предвођен управо режисерима и филмским радницима који су усред Београда и основали овакав величанствен фестивал. А то је био онај црни филм, то су били мајстори седамдесетих година, којима припада и овај наш велики Пуриша Ђорђевић, па Жика Павловић, Макавејев, Саша Петровић, Жилник, и сви ти божанствени глумци који су судјеловали у њиховим филмовима. Сретан сам што сам мали дио тога богатог времена“. Шербеџија је на крају свог говора додао: „Честитам овим дечкима и дјевојкама који граде нови залет и нови фестивал - нови ФЕСТ, у овим нашим и тешким временима, што је ужасно значајно за овај прекрасан град Београд“.

 

На затварању фестивала, признање „Београдски победник“ ће добити и сценограф Миљен Кљаковић - Крека.

 

Међународни филмски фестивал - ФЕСТ, одржава се 49. пут од 7. до 16. маја 2021. у организацији Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ-a) у салама Сава Центра, Комбанк дворане, Дома омладине Београда и Цинеплеxx Галерија Белграде, и представиће више од 70 премијерних филмова најновије светске, европске и домаће кинематографије у седам селекција. Фестивал се ове године одржава под слоганом „Повратак у будућност“ са намером да као највећа и надалеко позната филмска манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању биоскопских платна и повратку филмске публике у биоскопе.

 

Улазнице за ФЕСТ су у продаји на благајни Сава Центра (улаз Б из улице Владимира Поповића), Комбанк дворане, Дома омладине Београда и Cineplexx Galeria Belgrade. Карте за пројекције у Сава Центру, Комбанк дворани и Дому Омладине Београда могу се набавити и онлајн, преко сајта www.tickets.rs, као и на свим Ticket Vision продајним местима.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2023 | CEBEF. All Rights Reserved.