Вести

Одржана прва прес конференција поводом 46. ФЕСТ-а.

Данас је у Скупштини града одржана прва прес конференција поводом предстојећег, 46. ФЕСТ-а на којој су говорили Ивона Јевтић, Наташа Илић, Југослав Пантелић, Младен Ђорђевић и Марија Бошковић.
Ивона Јевтић, градски секретар за културу и председница Одбора ФЕСТ-а, са задовољством је изјавила да је град Београд за овогодишњи ФЕСТ издвојио рекордну суму новца, чак 30 милиона динара, што је и очекивано будући да је то једна од најзначајнијих градских манифестација. Она је истакла једну новину, пројекције у новом биоскопу Цине Гранд Раковица, чиме се настоји да се фестивал приближи публици у свим деловима града.
Наташа Илић, в.д. директора ЦЕБЕФ-а, изјавила је да Центар београдских фестивала организује ФЕСТ већ четврту годину за редом и да се нада да је поверење у ову организацију сада већ оправдано. Такође је додала да је култура и те како у жижи интересовања, што показује и подршка ФЕСТ-у од стране кабинета председнице владе, градоначелника, секретаријата за културу и бројних јавних предузећа.
Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а, издвојио је неке од наслова које не треба пропустити попут Скривена љубав (Call me by your name) Луке Гвадањина, Фантомска нит Пола Томаса Андерсона, Ниоткуда Фатиха Акина, Заиста никад ниси био овде Лин Ремзи, Јупитеров месец Корнела Мундруца, Опроштај Ролана Џофија, Легенда о конкубини Чена Кајгеа. Неки наслови ће тек бити откривени и добити култни статус, попут филма Верност Михаела Роскама, а неке филмове ће београдска публика имати прилике да види међу првима у свету, попут филма Ева Беноа Жакоа, и Лице Малгоржате Шумовске, који долазе право са Берлинала, а потоњи и затвара 46. ФЕСТ. У главном такмичарском програму очекује нас 16 филмова из свих крајева света, а Пантелић је истакао филм Нико 1988 Сузане Никјарели који се истакао у прошлој години, али нажалост није препознат колико заслужује. Треба обратити пажњу и на либански филм Увреда Зијада Дуеирија, чији је квалитет препознала и Америчка филмска академија номинујући га за Оскара.
Уметнички директор напоменуо је да ове године селекцију Српски филм чини само пет остварења, што је резултат одлуке да само премијерни филмови уђу у конкуренцију.
Младен Ђорђевић, селектор програма Границе, Thrills&Kills и Мицроwаве, осврнуо се на програм Границе који се одржава већ четврту годину за редом. Ради се о артхаус филмовима који померају и преиспитују границе и социјалне, политичке и религиозне табуе, а Ђорђевић је скренуо пажњу на филм Дивљи дечаци Бертрана Мандикоа. Од прошле године се равноправно са играним филмовима такмиче и документарни, а једно од истакнутих остварења је Хитлеров Холивуд, који се бави немачком кинематографијом за време нациста. У програму Thrills&Kills налазе се жанровски филмови који доносе трилер, акцију и саспенс, а у програму Microwave очекују нас свежа микробуџетна остварења.
Телеком Србија већ десет година је спонзор ФЕСТ-а, а Марија Бошковић је у име ове компаније пожелела свима успешан фестивал и изјавила да им је велико задовољство да подрже манифестацију која нашу престоницу представља као град културе, што она заправо и јесте.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.