Вести

ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ 47. ФЕСТ-А

У недељу 3. марта, у Сава центру свечано је затворен 47. ФЕСТ! Одржана је церемонија доделе ФЕСТ-ових награда, а након тога, публика је имала прилике да погледа нови филм Паола Сорентина 'Они'.

 

Ове године филмови су се такмичили у два програма - Главни такмичарски програм приказао је 14 остварења, а национални програм под називом Српски филм (Србија и пријатељи), 13 остварења.

 

Жири Главног такмичарског програма радио је у саставу Горан Богдан, Нада Шаргин, Јоана Уричару, Бојан Вулетић и Сања Вејновић. Њихова одлука је да Београдски победник за најбољи филм припадне остварењу 'Дивљина'. „Распад породице као акутелна и универзална тема представља највећу  трауму у животу било ког детета. Суптилним филмским језиком и минималистичким стилом, овај филм нас уводи у аутентичан, искрен и емотиван свет младог тинејџера, који непланирано сазрева пре времена, покушавајући да се носи са променама које његови родитељи преживљавају.”

 

О најбољим филмовима у такмичарском програму Српски филм (Србија и пријатељи), одлучивао је петочлани жири који су чинили Јао Ванг, Лазар Бодрожа, Милан Марић, Данијел Рафаелић, Алберт Видершпил. Београдски победник за најбољи филм у овој селекцији отишао је филму 'Случај Макавејев или процес у биоскопској сали', редитеља Горана Радовановића. „Случај Макавејев је одлична реконструкција прекретнице новог југословенског таласа и важан тренутак филмске историје. Поновним повезивањем садашњости и прошлости можемо боље да разумемо филм и политику Србије и света, као и време и сећање. Жири се диви и цени храброст редитеља и његову јединствену визију реконструкције од пронађених снимака у тако осетљивој структури. Господине Горане Радовановићу, поздрављамо вас. Господине Душане Макавејеву, недостајете нам,“ гласило је образложење жирија.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.