Вести

МУЗИЧКА КРИТИКА – ПЈОТР АНДЕРШЕВСКИ, 10.11.2018.

Звучна чедност вишег реда Суочавајући се последњих месец дана уживо са некима од заиста најупечатљивијих пијаниста данашњице – београдска публика имала је тако ретку прилику да ослушне различите извођачке приступе, стилове, филозофију, порекло у уметности и интерпретативне хоризонте, најпре бар неколико легендарних мајстора клавира – Николаја Луганског са Београдском филхармонијом, Иве Погорелића у циклусу „Коларац – Твој свет музике“ и Чуча Валдеса на Београдском џез фестивалу – потом оне стабилног и поузданог Вадима Руденка на БЕМУС-у, као и још недавног, живописног интерпретатора млађе генерације Луке Дебарга у новоустановљеној сезони „ Steinway & Sons представља“. Усредсредимо ли се сада на долазак угледног пољског пијанисте средње генерације, Пјотра Андершевског (1969), утисак би могао бити потпун за све посетиоце Велике дворане Коларчеве задужбине. Егзалтација, разузданост фантазије, бравурозност, али и мисаоност, темељитост и сериозна посвећеност, оивичили су овај спонтани фестивал пијанизма. А то је веома инспиративан спој за све искрене љубитеље клавира, без имало сумње.
Долазећи у овом пијанистичком низу одмах након чудесног Погорелићевог реситала од пре који дан, Пјотр Андершевски показао је потпуно различите квалитете у оквиру свог наступа. Фокусирајући своје умеће на непролазна дела Баха и Бетовена, уметник Андершевски не препушта се заиста трагању оним идиосинкразијским свирачким путевима, дотичући се неких још неупознатих предела трансценденције у оквиру клавирске литературе попут свог славног претходника. Његов интерпретативни траг је много традиционалнији и мање заносан наоко, али дубина његове преданости у тумачењу избора Бахових Прелудијума и фуга из друге свеске „Добро темперованог клавира“ (Це-дур, Ас-дур, дис-мол, Ха-дур, Ес-дур, гис-мол), те чувених Бетовенових „Дијабели Варијација“ – говори већ самим овим програмом за себе. Његов звук је моћан, залеђени кадрови његових руку у ваздуху поврх клавијатуре одају врхунску самоконтролу телесних перформанси, његова часна понирања у разлог постојања сваког тона у изабраном делу остављају јак утисак. Истанчана простудираност базичних елемената у ствараочевом рукопису плени дабоме пажњу аудиторијума, а имајући у виду да су овде пред нама композиције које бисмо тешко могли описати као лаке и атрактивне за слушање – повећавају меру поштовања за Пјотра Андершевског.
У свом Баху тако Андершевски привлачи наш слух себи једном звучном чедношћу вишег реда. Овде је све прецизно и испуњено звуком без имало двоумљења, непоколебљивост уверења даје за последицу тонску непорецивост, која се служи предивном снагом изражајности, нарочито у последњих неколико одабраних Прелудијума и фуга у првом делу концерта. Тако је Ха-дур пун извајаних треперења и спокојности поврх тога, онај Ес-дур пун светлости и блиставог расположења у смени са благим засенчењима сете, читав звучни погон уложен је у контемплацију пијанисте што га у чину интерпретације громовито носи напред. Прелудијум и фуга у гис-молу овде су налик каквом северњачком Скарлатију, са сјајним динамичким превратима и финоћом кретњи којима овладава готово свештенички мир.
У веома сличном духу наставиће се звучна намера Пјотра Андершевског и у Тридесет три варијације Лудвига ван Бетовена на валцер Антона Дијабелија. Његово вешто одмеравање тонских тежина овде, успостављање равнотежа високе солидности у игри одјека и пунктуација, те снага задржаног времена у левој руци, лагани дотицаји насупрот оној конкретности откуцаја прстију по диркама у међусобној смени, вртлози минијатурних торнада настављени потом баш сталоженошћу из ко зна којег правековља, савршена аутономија руку попут сложеног механизма који не допушта погрешку у свом језгровитом уверењу – све то Пјотра Андершевског недвосмислено краси. Овај је концерт захтевао својеврсни напор концентрације и пуну присутност свести и чула у слушању, али је заузврат пружио громадни комад клавирске суштине за дуго размишљање.

 

Зорица Којић, дневне новине ДАНАС, 12. новембар 2018.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.