Вести

Отворен 47. ФЕСТ!

 

Уз присуство уважених званица и љубитеља филма у потпуно пуном Сава центру свечано је отворен 47. ФЕСТ. Водитељи церемоније били су глумци Јелена Гавриловић и Зоран Пајић, музичку пратњу пружао је гудачки квартет, а церемонија је отпочела плесним перформансом.

 

Уметнички директор фестивала, Југослав Пантелић, поздравио је публику фестивала и одржао кратак говор. „ФЕСТ има своје симболе, ФЕСТ је и сам симбол овог града који мора бити сачуван. ФЕСТ мора да увек иде напред и остане оно што је и био када је настао. ФЕСТ нам је потребан, учи нас, даје нам могућност да уживамо у филмовима које иначе нисмо у могућности да погледамо,“ рекао је Пантелић. Он је додао и да сам ФЕСТ има своје симболе, а један од њих је и Милена Дравић, прва добитница установљене награде Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности (2015.), која нас је напустила између два фестивала.

 

Публика је громогласним аплаузом одала почаст легендарној глумици које ћемо се сећати на сваком ФЕСТ-у.

 

Један од најважнијих српских редитеља, Душан Макавејев, постхумно је награђен признањем Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности. Водитељи су подсетили публику на урбану легенду да је управо Макавејев „кумовао“ ФЕСТ-у предложивши тај назив, а био је и један од његових оснивача. Награду је у име Макавејева примила глумица Анита Манчић, која је остварила улогу у његовом филму „Горила се купа у подне“. Она се захвалила следећим речима:  „Мак, знамо да си спречен да вечерас примиш Београдског победника. Замишљамо да кажеш ово: „Ја изгледа нећу доживети ту победу. Али ви остали победу сигурно заслужујете. Слобода или ништа!“ Публика је још једним громогласним аплаузом поздравила овај говор и великог редитеља који нас је недавно напустио.

 

На самом крају, част да отвори фестивал припала је младом аргентинском глумцу Ћину Дарину, који је нашој публици познат по једном од најгледанијих филмова ФЕСТ-а, „Краљица Шпаније“, а ове године ће се представити у филму Црни анђео. Он је изјавио да му је јако драго што има прилику да види толики број људи испред филмског платна, и званично прогласио фестивал отвореним.

 

Након церемоније, публика је имала прилике да погледа филм „Миљеница“ Јоргоса Лантимоса.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.