Вести

Одржана је конференција за медије поводом 52. БЕМУС-а у Скупштини града

 

У понедељак, 19. октобра је одржана Конференција за медије поводом најаве 52. Београдских музичких свечаности у организацији Центра београдских фестивала

 

Присутнима се прво обратио Иван Карл градски секретар за културу, коментаришући како су због епидемије неке од манифестација ове године одложене или отказане. Он је навео да, поред тога што је данашњи скуп органзован како би се најавио програм једног од најзначајнијих градских фестивала, морамо бити свесни да није немогуће да дође до његовог померања, узимајући у обзир да се епидемиолошка ситуација из недеље у недељу мења. Нагласио је да је планирано да се већина конерата одржи у Коларцу у знак подршке овој установи. Иван Карл је скренуо је пажњу и на то да многи уметници који су контактирани и потврдили своје учешће на 52. Бемусу могу бити у објективној немогућности у допутују, па ће се уколико до тога дође Бемус одржавати у преобликованом виду или ће се пронаћи најкреативнији начин да се осмишљени програм у промењеном термину ипак одржи.

 

Дамир Хандановић директор Центра београдских фестивала, рекао је да се у име Цебефа неће пуно говорити, већ ће се потрудити да се манифестације одрже у складу са прописаним мерама. Рекао је да планирани почетак фестивала 1. новембра и да траје до 13. новембра. Он је најавио је почетак продаје улазница за Бемус од сутра, приметио је да интересовање публике постоји, уз информацију да ће новац бити враћен уколико дође до немогућности одржавања програма. Такође, изјавио је да се мере Кризног штаба у смислу ограниченог броја посетилаца концерата свакако морају поштовати, што значи да ће капацитети сале бити смањени.

 

Уметнички директор фестивала, Бојан Суђић је поделио са присутнима да се на припреми овог Бемуса озбиљно радило још пре завршетка претходног издања фестивала, као и да је жеља била да се сада храбро изађе са најавом и представи резултат заједничког рада уметничког директора и Одбора фестивала и Цебефа. Он је истакао своје интимно опредељење ка Бемусу као догађају који треба да представља најзначајнију манифестацију уметничке музике у Београду посебно па и у Србији, а који своја искуства и своју сјајну историју треба да угради у сваки од нових Бемуса. Најавио је да је Бемус ове године планиран са неколико звезда: Марта Аргерич, једна од живих легенди класичне музике која је у овом тренутку потврдила свој долазак заједно са диригентом Луисом Гореликом.

Говорећи о програму, истакао је да се годишњица Бетовена нигде у свету није десила по плану, а ове године ће бити заступљена на Бемусу као ретко где, прожимајући програм целе манифестације. Даље у најави програма, Суђић је истакао наступ једног од најзначајнијих светских драматских сопрана последње деценије Марије Гуљегине у Опери и театру Мадленијанум. Поред овог оперског “места” на фестивалу, најавио је и занимљив наступ Биг бенда у џез обради опере Тоска. У сарадњи са Гитар арт фестивалом, концерт у Комбанк дворани 40 fingers, као и сјајни мађарски пијаниста Денеш Варјон у оквиру Стенвеј сезоне, показују да је Бемус препознат као интегративни фестивал који окупља и друге фестивале.

На препоруку виолинисте Јована Колунџије, члана Одбора Бемуса, слушаћемо импресивну виолинисткињу Сојанг Јун из Јужне Кореје, у пратњи пијанисте Марија Херинга из Немачке.

Што се изворне музике тиче, Суђић је споменуо да се на овом Бемусу она негује наступом Браће Теофиловић који су веома препознатљиви у јавности. Даље се осврнуо на концерт који представља сарадњу са фестивалом НОМУС, уз наступ истоименог квинтета. Загребачке солисте предводи виолиниста Сретен Крстић, који је уједно омиљени концертмајстор Минхенске филхармоније, а на концерту им се придружује славна флаутисткиња Ирена Графенауер, једна од омиљених уметница Београда. Суђић је затим истакао и концерт Симфонијског оркестра РТС у смањеном саставу са сјајном пијанисткињом Јасминком Станчул која ће изводити музику Бетовена.

Посебно је најавио један од највећих куриозитета Бемуса, великог уметника и једног од највећих светских тенора Хосе Куру, који наступа први пут код нас са ансамблом Српског народног позоришта из Новог Сада и многим солистима. За крај фестивала је планиран наступ Београдске филхармоније којом ће дириговати Ханс Граф, а на програму су дела Моцарта.

 

Милан Лазовић, председник Одбора фестивала, подсетио је на значај Бемуса који је етаблиран као манифестација од посебног значаја за културу града али и земље, као и да сваки Бемус појединачно улази у анале културног и музичког живота Београда и Србије. Сматра да ће ове године Бемус свакако бити посебно запамћен због услова наметнутих пандемијом. Лазовић је одао признање свима, Одбору, уметничком директору, директору Цебефа, Градском секретару на великом труду, упорности и жељи да до фестивала у тежим условима ипак дође.

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2023 | CEBEF. All Rights Reserved.