Вести

Одржана је Конференција за медије поводом 51. Филмског фестивала у Сопоту

|||| |||| ||||

 

У уторак, 27. јуна, је у Југословенској кинотеци одржана Конференција за медије поводом 51. Филмског фестивала у Сопоту, на којој су се медијима обратили Александар Аврамовић, уметнички директор фестивала, Живорад Милосављевић, председник Одбора фестивала, Драгана Чолић, директорка Центра за културу у Сопоту и пуковник Горан Иконићћ, директор Војнофилмског центра „ Застава филм“.

Уметнички директиор фестивала Александар Аврамовић је, у својој речи, подсетио како је првих педесет година фестивала окончано високим признањем – Сретењским орденом трећег степена „за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима“ које припада хиљадама уметника и филмских радника који су уградили своја дела у овај фестивал.

У програму фестивала посебно је истакао филм УСТА ПУНА ЗЕМЉЕ, последњи филм легендарног Пурише Ђорђевића. Рекао је како остала дела потписују углавном млађи аутори у чијим поделама наступа “плејада сјајних, талентованих глумаца“.

Аврамовић је навео да се у шестодневном програму фестивала налази 37 наслова, међу којима је и 9 врхунских остварења мајстора анимације из фундуса „Застава филма“, а као повод за ово је навео јубилеј 75 година „Застава филма“ где су настали многи бисери филмског наслеђа. У вези са тим, Аврамовић је најавио и пригодну изложбу која ће заједно са колажима Ђорђа Кадијевића бити постављена у Галерији Центра за културу у Сопоту.

Уметнички директор је поводом 50 година легендарног филма ЛЕПТИРИЦА, најавио панел у коме ће, поред аутора, као уводничар учествовати аутор биографије о Кадијевићу.

Он је из програма такође издвојио и кратки играни филм СВАШТА, младог Страхиње Млађеновића са легендарном домаћицом учесника и гостију сопотског фестивала, Надом Савкић (кафана „Код Томе и Наде), у главној улози.

Навео је имена жирија који ће одлучивати о наградама фестивала: редитељка Ана Мариа Роси, глумица Михаела Стаменковић и композитор Раде Радивојевић.

Завршавајући своје обраћање, поред најаве „Софест плус“ ревије награђених филмова 11. јула, Аврамовић је упутио позив на отварање фестивала у име групе КАЛ, фолклорног  састава КУД Космај, најављујући традиционални ватромет и вожњу фијакерима.

Живорад Милосављевић је, нагласивши своју двојаку улогу -  председника Одбора фестивала и председника општине Сопот, рекао:

„Радећи припрему фестивала, као Одбор, настојали смо да омогућимо да се публици прикаже оно што је прошлогодишња продукција, како не би била ускраћена за прошлогодишња дешавања, међутим, та „буџетска прича“ занивала се на преживљавању“ рекао је Милосављевић. „Град традиционално одваја средства за фестивал која су неопходна за рад ЦЕБЕФ-а“ и изразио своје мишљење како су та средства нажалост недовољна , и скренуо пажњу на неопходно издвајање из буџета градске општине Сопот.

„Битно је да то публика не осети, да се не угрози организација и да се фестивал одржи бар на нивоу ранијих година“ – закључио је Милосављевић.

Драгана Чолић је напомињући како се закорачило у други педесет година фестивала у Сопоту, рекла како је Центар за културу као домаћин фестивала и ове године спреман да са задовољством дочека и угости све љубитеље филмске уметности, цењене чланове филмских екипа и дугогодишње пријатеље и сараднике ове манифестације..

Пуковник Горан Ивковић, директор Застава филма, се на почетку свог обраћања нашалио речима: „Извините ако мало милитаризујемо фестивал, али војска је поред борбених способности увек неговала и културолошке и традиционалне вредности, па је тако „Застава филм“  већ 75 година у саставу наше војске. Историја војне кинематографије је почела 1916. године када је наредбом војводе Петра Бојовића у Солуну формирано одељење које у свом саставу има кинематографски део, тако да је историја војске уско везана са нашим поимањем филма“

„На изложбеној поставци ћемо покушати да кроз фотографије и експонате прикажемо дугогодишњу историју, као и кроз неколико анимираних  филмова, који ће бити емитовани пре пројекција главних филмова. Биће ту и едукативни филмови који су прављени за младе генерације“ најавио је Иконић..

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2023 | CEBEF. All Rights Reserved.