Вести

„OAЗА“ Ивана Икића најбољи филм Главног такмичарског програма 49. ФЕСТ-а

У недељу, 16. маја у Комбанк дворани, свечано је затворено 49. издање Међународног филмског фестивала – ФЕСТ-а, који је одржан у организацији Центра београдских фестивала. Жири Главног такмичарског програма доделио је награду „Београдски победник“ за најбољи филм остварењу „Оаза“ Ивана Икића, награду за најбољу режију Оскару Рулеру за филм „Enfant Terrible“, за најбољи сценарио су награђени Дамијано Диноћенцо и Фабио Диноћенцо за филм „Тамна Бајка“, за најбољу женску улогу награђена је Лана Барић, за глумачку креацију у филму „Тереза37”, најбољу мушку улогу, по мишљењу жирија, одиграо је Никола Ђуричко у филму „Жив човек”, док је награду за најбољи деби освојио Ерџан Кесал, редитељ филма „Потенцијални кандидат”. У селекцији ФЕСТ Фокус, за најбољи филм проглашен је „Поље мака“ Еуџена Жебелануа. Свечаности затварања и додели награда присуствовала је Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и информисања Републике Србије.

 

Дамир Хандановић, директор ЦЕБЕФ-а, обратио се поводом затварања 49. ФЕСТ-а. Хандановић се овом приликом захвалио гостима, жирију и публици, а говорио је и о следећем 50. јубиларном ФЕСТ-у: „Захвалио бих се гостима, жирију, а пре свега публици која је наставила да нас подржава својим присуством у дворанама. Обећавам наредни ФЕСТ достојан свог 50. јубилеја. Посебна захвалност Граду Београду, Министарству културе и информисања и мојој пријатељици Маји Гојковић која је овде са нама”, рекао је Хандановић.

 

 

Жири критичара за доделу награде „Небојша Ђукелић”, за најбољи регионални филм на фестивалу прогласио је „Оазу” Ивана Икића.

 

Жири за награду дневног листа Полиика „Милутин Чолић”, за најбољи домаћи филм је прогласио остварење „Лихвар” Немање Ћеранића..

 

Иван Карл, секретар Града Београда за културу и председник одбора ФЕСТ-а, уручио је почасну награду „Београдски победник“ сценографу Миљену Кљаковићу Креки за изузетан допринос филмској уметности. Том приликом је Карл изјавио: „ФЕСТ сада већ далеке 1992. године је обележио филм „Деликатесна радња“. ФЕСТ ове 2021. у доба короне је био једна велика, али успешна деликатесна радња. Сценограф поменутог филма био је Миљен Крека Кљаковић. Крека је филмове које је радио учинио магичним и стварним. Зато је он победник и јуче, и данас, и сутра. Честитам Креки и честитам свима нама на повратку у будућност. Тамо нас за мање од годину дана чека 50. ФЕСТ. Хвала вам.“

 

Миљен Кљаковић Крека је поводом великог признања рекао: „Ово је још једна врло значајна и важна награда у мојој каријери, којој сам био посвећен свих ових 45 година. Захваљујем се свима онима који су ми помогли да остварим ово што сам остварио. Захваљујем се и ФЕСТ-у на додели ове награде и свима онима који су још увек међу нама, а којих више нема“.

 

Након доделе награда, ФЕСТ је затворен светском премијером документарног филма „Крека: Ловац на снове“ Слободана Иветића.

 

Међународни филмски фестивал – ФЕСТ, одржан је 49. пут од 7. до 16. маја 2021. у салама Сава Центра, Комбанк дворане, Дома омладине Београда и Cineplexx Galerija Belgrade, и представио је више од 70 премијерних филмова најновије светске, европске и домаће кинематографије у седам селекција. Фестивал је ове године одржан под слоганом „Повратак у будућност“ са намером да као највећа и надалеко позната филмска манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању биоскопских платна и повратку филмске публике у биоскопе.

 

Подсећамо, од 17. до 23. маја 2021. биће одржан и програм „ПостФЕСТум” који ће обухватити пројекције 33 филма из редовног фестивалског програма. Услед специфичних околности одржавања ФЕСТ-а због пандемије и смањеног капацитета биоскопских дворана, најпознатији домаћи филмски фестивал ове године жели да изађе у сусрет својој верној публици, као и свима онима који нису успели да погледају своје филмске фаворите током претходних дана. ПостФЕСТум ће се одржавати у Дому омладине Београда и биоскопу Cineplexx Ušće Shopping Center, а сатницу програма ПостФЕСТ-ум можете погледати на сајту фестивала на линку:

 

https://www.fest.rs/upload/document/postfestum_-_dom_omladine_beograda_i_cineplexx_ue.pdf

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2023 | CEBEF. All Rights Reserved.