Вести

Неда Арнерић добитница награде Београдски победник

Наша легендарна глумица, Неда Арнерић, овогодишња је добитница ФЕСТ-ове награде Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности. Више од 110 филмских улога и 40 позоришних представа је иза ове глумачке диве која је обележила златне године југословенског филма.

Рођена је 15. јула 1953.године у Књажевцу, и од малих ногу показивала је интересовање према глуми и сцени. Већ као тринаестогодишња девојчица снимила је свој први филм „Сан“, чиме је освојила прво редитеља Пуришу Ђорђевића, а онда и целу Југославију.

У Београду је завршила Девету гимназију, а 1968.године уписала се на Академију за позориште, филм, радио, и телевизију. Неда је показивала интересовање и према уметности, па је 1980. дипломирала историју уметности на Филозофском факултету у Београду, што јој је омогућило да 2005. године постане уметничка директорка „Ниш арт“ фондације у Нишу. У периоду од 1985. године до 1999. водила је сопствену галерију Атријум у Београду. Од 1998.године предаје „Јавни наступ“ у Центру модерних вештина у Београду.

Неда је једна од наших глумица са највећим бројем улога, а истакла се у филмовима Јутро“, „Вишња на Ташмајдану“, „Сутјеска“, „Ко то тамо пева“, „Сумњиво лице“ и многим другим. Ипак улога која ју уверила да је испекла занат, и да је постала глумица јесте Делфина у филму „Исправи се, Делфина“ у режији Александра Ђурчинова.

Њен целокупан глумачки рад прикупио је бројне награде. На филмском фестивалу у Пули за улогу Делфине је награђена Сребрном ареном, а за улогу у филму „Халоа-празник курви“ у режији Лордана Зафрановића, награђена је Златном ареном. Такође је добитница награде „Царица Теодора“ на фестивалу глумачких остварења у Нишу. 2009. добила је Плакету Југословенске кинотеке, а 2010. награду Павле Вуисић за животно дело. 2015. била је председница жирија Главног такмичарског програма на 43. ФЕСТ-у.

Неди Арнерић ће награда бити уручена на свечаном отварању 46. ФЕСТ-а, 23. фебруара у 19h.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.