Вести

НАЈБОЉИ ФИЛМ ФЕСТ-а “НИТРАМ“, СПЕЦИЈАЛНИ БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК ДИНУ ДЕВЛИНУ

|||| |||| ||||

 

Најбољи филм 50.  ФЕСТ-а је “Нитрам” у режији Џастина Курцела, одлучио је међународни жири Главног такмичарског програма којим је председавао глумац Милош Биковић.

Према Биковићевим речима, на 50. ФЕСТ-у било је више сјајних филмова који су заслужили више признања него што је било награда и да је какву год одлуку жири донео, она не би била апослутно правична.

- Време када се уметници цензуришу и забрањују је апсурдно, у коме се “Мачке” забрањују је сулудо, и уметнике забрањивати и цензурисати је опасно - рекао је Биковић и додао да је ФЕСТ ових десетак дана био оаза слободе и могућности да се комуницира и говори о чему је и већина филмова говорила.     

Према образложењу жирија, у коме су поред Биковића већали и Тамара Драгичевић, Ђерђи Радули, Аргирис Пападимитропулос и Тони Гојановић, награђен је филм који се бави суштинским и важним изазовима недостатка комуникације међу људима и разорним недостатком љубави, стварањем јединственог света са изузетним ликовима и оригиналним и аутентичним визуелним језиком”.

Према одлуци жирија награда за најбољу режију припада је филму “Сестре” редитељке Дине Думе, а награђена је за “вештину вођења и усмеравања младих глумаца и фантастично приповедање кроз објектив” како наводе “филм је успео да исприча причу о веома важној друштвеној теми нашег времена и покрене дијалог”.

Млада македонска редитељка Дина Дума приликом уручења награде рекла је да посебно срећна што је пред ФЕСТ-овом публиком јер је њен филм “зачет” баш у Београду, на ФЕСТ-у пре четири године.

- Овај филм је настао као резултат сарадње на на овом фестивалу у оквиру програма FEST Forward и драго ми је да сам ту после четири године да примим овy награду - рекла је Дума.

Почасног Београдског победника за изузетан допринос филмској уметности добио је чувени продуцент Дин Девлин. Амерички продуцент и сценариста,  написао je и продуцирао велике холивудске хитове “Универзални војник”, “Звездана капија”, “Дан независности”, “Годзила”, “Патриота”, и  снима у Србији бројне америчке серије, при чему је највећи инвеститор у филмску и телевизијску индустрију у нашој земљи.

- Много вам хвала. Када су ми рекли да ћу добити ову награду био сам заиста почаствован, али веома изненађен. Филмови и TВ серије које сам током своје каријере радио нису били намењени добијању награда или критици, моја идеја је била да забавим људе. Да гледаоци мојих филмова и серија могу да побегну од свега на сат или два - реко је Девлин и нагласио:.

- Највећа награда у животу била су ми признања обичних људи који су ми говорили шта им значи то што сам радио. Ипак, једно од најдрагоценијих признања добио сам баш у Београду. Док сам овде радио на филму “Тhe Deal” и седео у ресторану за ручком пришле су ми млада девојка и њена мајка. Двадесетогодишњакина ме је у сред Београда питала да ли сам је Дин Девлин. Био сам у шоку, али сам рекао да јесам. И она и мајка су се унервозиле , а онда је рекла: “Не желимо да вам сметамо и да вас прекидамо у ручку, али желеле само да вам кажемо да је ваша серија “Освета” веома важна за нас. Захвалио сам рекавши да су ту моју серију називали свакако, али ми нико није рекао да је важна. Питао сам зашто је важна, а она је рекла: ”Када се ваша серија приказивала, моја породица  ја смо пролазили кроз тешка времена, али смо сваке се недеље окупљали уз вашу серију. Цела породица, сви, бака, дека, чике, тете, браћа, сестре - седели смо и гледали серију заједно. Тих сат времена уз телевизију било је време током кога нам се враћала нада.” То је најупечатљивије признање и награда коју сам икад добио. Али то су Срби. Али то сте ви!- рекао је Девилн пред пуном салом Комбанк дворане и додао.

- Протекле четири године радио сам овде неколико филмова и серија и почињем пројекат који ће ме још дуго задржати овде. Захвалан сам вам на топлини и подршци коју сте ми пружили, зато ми ова награда значи више него што умем да искажем. Хвала премијеки, Министраству културе, Филмском центру Србије и наравно, Граду Београду, истакао је Дин Девлин.

Београдски победник за најбољи сценарио отишао је у руке Ивана Атала и Јаела Лангмана , за филм “Оптужба” Ивана Атала, према одлуци жирија филм “за изузетно детаљну анализу на веома сложену тему и што нам је омогућио се поистоветимо са различитим ликовима без губитка тензије и уравнотежен поглед на људску способност да комуницира са различитих гледишта”.

Најбољу женску улогу на 50 ФЕСТ-у остварила је Сузана Жуане за улогу у поменутом остварењу “Оптужба” у режији ивана Атала и то за “за стварање богатог унутрашњег света на више него убедљив и упечатљив начин”.

Награду за најбољу мушку улогу понео је Кејлеб Ландри Џоунс за филм “Нитрам” редитеља Џастина Курцела и то “за моћан и комплексан наступ, толико убедљив да је избрисао линију између филма и стварности”.

Признање је за најбољи деби 50. ФЕСТ-а отишло је у руке редитељке Соње Тарокић за филм “Зборница”.  Како је жири навео признање је отишло “редитељки која је била довољно храбра и смела да смести толико различитих ликова у једну просторију, истовремено успевши да створи тако оригинално остварење, које може да послужи као метафора за стање данашњег друштва”. Тарокић се путем видео поруке захвалила жирију и ФЕСТ-у и на награди и на позиву на београдски фестивал.

Посебно признање 50. ФЕСТ-а отишло је Алексеју Герману Млађем за филм “Кућни притвор”.

“Ућуткани, забрањени, изоловани и изопштени појединац који тежи својим идејама и уверењима и спреман је да зато плати цену у неправедном свету”, каже се у саопштењу жирија.

Међународни жири програма Фест Фокус  у саставу Љубица Луковић, Филип Ђурић и Страхиња Маџаревић као најбољи филм наградио је остварење “Свет после нас”  у режији  Луде Бена Салах-Казана.  Како жири наводи редитељ са “изненађујућом зрелошћу, прецизно спроведеном визијом, на духовит и искрен начин успева да ухвати дух генерације у свом дебитантском остварењу”.

Редитељ Луде Бена Салах-Казан захвалио се на награди путем видео поруке  и рекао да му је жао што због француске промоције свог филма није био у прилици да дође на ФЕСТ.

Жири програма Фест Фокус  посебно   жели   да   похвали  и   истакне  филм  ,,Хероји”   редитеља  Горана  Николића,   који  “одише оригиналном и храбром визијом, и може да буде путоказ младим ауторима да се више ослањају на своју идеју него на продукцијске услове”.

- За специјално признање специјално бих се захвалио жирију што аутентичност и бескомпромисност нису квалитети који су заборављени у овој земљи, рекао редитељ Горан Николић и додао да ће највећа награда за његов филм бити ако макар и једну особу која жели да се бави филмом инспирише да истраје.

Награда Федеора за  најбољи филм у интернационалној селекцији отишла је филму “Оптужба” у режији Ивана Атала.

Жири за доделу "Политикине" награде "Милутин Чолић" у саставу: Дубравка Лакић критичар, Милош Аврамовић редитељ и продуцент и Немања Ћеранић  редитељ и прошлогодишњи добитник ове награде за филм "Лихвар ", једногласно је одлучио да ово признање за најбољи већински српски филм у програмима 50. ФЕСТ-а 2022. припадне редитељу Стефану Арсенијевићу за филм "Страхиња Бановић".

“За изванредну глумачку изведбу, визуелну атмосферу филмских слика високог европског стандарда и за редитељско умеће с којим је једна од важних тема нашег континента спојена са минијатурном љубавном причом која је попримила епске размере”, навео је жири.

- Увек је јако емотивно када сте препознати и добијете награду у својој земљи и граду. Посебна је част да наш филм добије награду која носи име оснивача ФЕСТ-а и то на јубиларном 50 Фест-у - рекао је добитник Стефан Арсенијевић.

 Награда “Небојша Ђукелић” припала је филму “Мрак” редитеља Душана Милића.

А жири у саставу Биљана Србљановић, Горан Терзић и Драган Петровић сматра да је филм „Мрак“ редитеља Душана Милића је беспрекорна студија жанра, заснована на исконским људским страховима од непознатог, који би се можда могли превазићи, кад би постојао друштвени напор да се непознато упозна”.

“Ово остварење превазилази локалне, политичке и идеолошке границе и успоставља везу са играним остварењима важног поџанра из целокупне историје филмске уметности и тиме у потпуности повезује свевремену личност Небојше Ђукелића, чије име носи ова награда, каже се у саопшетњу жирија..

- Иако сам већ једном добио ову награду за претходни филм почаствован сам. Нисам лично познавао Ђукелића, али је оставио оставио посебан утицај на мој рад -истакао је Душан Милић примајући награду.

Иван Карл градски секретар за културу и председник одбора ФЕСТ-а и Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а, прогласили су 50. ФЕСТ затвореним.

- Надамо се да ће следећи 51. ФЕСТ бити одржан у неком бољем свету без рата и без болештина и да ћемо се као као некада радовати стопроцентно пуним плућима ономе што већ 50 година пружа ФЕСТ - рекао је Пантелић захваливши и жирију и гостима и публици за још један сјајан ФЕСТ.

Завесу на 50. ФЕСТ спустио је Симфонијски оркестар РТС музиком чувеног Џона Вилијамса уз нумере из филмских хитова као што су “Ратови звезда”, “Индијана Џонс”, “Супермен”, “Хари Потер” и других.

На последњем црвеном тепиху 50. ФЕСТ-а у Комбанк дворани продефиловали су глумци Милош Биковић, Тамара Драгичевић, Катарина Радивојевић, Тони Гојановић, али и продуцент  Дин Девлин, Џонанатан  Инглиш, костимографкиња Ивана Инглиш, редитељ Стефан Арсенијевић, редитељ Милош Стојановић, глумац Фредерик Вагнер, редитељ Аргирис Пападимитропулос и многу други.

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.