Вести

Награда за животно дело Дејану Косановићу

ПОСТХУМНА ДОДЕЛА НАГРАДЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ДЕЈАНУ КОСАНОВИЋУ

Одбор Београдског фестивала документарног и краткометражног филма на седници од 17. марта ове године донео је једногласно одлуку да се Награда за животно дело за 63. едицију Београдског фестивала документарног и краткометражног филма постхумно додели Дејану Косановићу.

Ова награда ће се по тридесети јубиларни пут од 1987. године доделити наследницима Дејана Косановића, на Свечаном отварању Београдског филмског фестивала, у недељу 20. марта у Дому омладине Београда од 20 часова.

Дејан Косановић био је један од првих југословенских дипломираних редитеља. Апсолвирао је и историју уметности на Филозофском факултету у Београду.

Као асистент режије сарађивао је са многим познатим страним филмским редитељима, али и са домаћим ауторима (у филмовима „Капетан Леши“ Живорада Жике Митровића, „Љубав и мода“ Љубомира Радичевића, „Двоје“ Александра Петровића...).

Као редитељ, реализовао је 35 документарних дела („Ђура Јакшић“, „Фреске“, „Истина у оковима“, „Легенда о Стефану Дечанском“, „Опсада Београда“...) и краткометражних филмова („Лењин на маркама“), као  и више од 200 документарних ТВ емисија за југословенске и иностране телевизије. Активно се бавио проучавањем почетног периода историје кинематографије у југословенским земљама и региону. Објавио је више од 300 чланака, есеја, студија и књига о историји југословенске кинематографије у земљи и иностранству, највећим делом посвећених раној филмској прошлости, а посебно се бавио историјом немог филма и кинематографских делатности на тлу Југославије.

Дејан Косановић је био и декан ФДУ где је био шеф катедре за Организацију филмске и ТВ производње.
Значајан и његов ангажман на месту директора Фестивала југословенског филма у Пули који је касније преласком у Београд постао Београдски фестивал документарног и краткометражног филма.
Имајући у виду наведена достигнућа и велике заслуге, Одбор фестивала је одлучио да се Награда за животно дело ове године додели постухно Дејану Косановићу.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.