Вести

„МИЉЕНИЦА“ ОТВАРА 47. ФЕСТ

Вишеструко награђивани филм МИЉЕНИЦА (The Favourite), грчког редитеља Јоргоса Лантимоса, имаће част да отвори 47. издање Међународног филмског фестивала – ФЕСТ. Ова црнохуморна историјска драма приказује дешавања на британском двору почетком 18. века, када је мало позната краљица Ана владала, а иза кулиса су се за њену наклоност и власт из сенке бориле две дворске даме.

 

Један од најоригиналнијих гласова савременог ауторског филма, Јоргос Лантимос, сада је већ светски чувени редитељ који је популаризовао такозвани "чудни талас" грчког филма. Београдска публика имала је прилике да се упозна с његовим јединственим погледом на свет већ на самом почетку његове каријере - 2010. ФЕСТ је приказао 'Очњак' (Dogtooth), који је Лантимосу донео номинацију за Оскара и отворио му сва врата. На ФЕСТ-у 2016 смо такође имали прилике да видимо филм 'Јастог', за који је освојио награду жирија у Кану, а ове године добио је Гран при у Венецији за свој нови филм 'Миљеница'.

 

Од идеје до реализације овог филма прошло је чак 20 година. Иако је сценарио фасцинирао продуценте од самог старта, финансијери својевремено нису желели да подрже филм у коме нема пуно мушких улога. Чини се да је сада савршен тренутак за ову причу, а потенцијал сценарија препознао је и Лантимос који је изјавио да га је привукла прилика да створи три јединствена, комплексна женска лика, што се не виђа често на филму. 'Миљеница' је први филм који је Лантимос режирао по туђем сценарију, али је несумњиво обојен специфичним мрачним хумором и стилизованом естетиком овог ексцентричног аутора.  Ипак, критичари га називају његовим "најприступачнијим" остварењем до сад.

 

47. ФЕСТ одржаће се од 22. фебруара до 3. марта 2019. године. Комплетан програм фестивала биће објављен на прес конференцији крајем јануара, када ће бити доступан и на нашем сајту www.fest.rs .

Видео

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.