Вести

Конференција за новинаре поводом 51. БЕМУС-а

У Скупштини Града данас је одржана Конференција за новинаре поводом 51. Београдских музичких свечаности БЕМУС-а.

 

На Конференцији су учествовали Иван Карл, градски секретар за културу; Бојан Суђић, уметнички директор фестивала; Дамир Хандановић директор Центра београдских фестивала; као и музичари, учесници овогодишњег Бемуса - Стјепко Гут, џез трубач и Љубиша Јовановић, флаутиста.

 

Новинарима се прво обратио Секретар за културу Иван Карл који је истакао да је ово нови БЕМУС у том смислу да има задатак и идеју да се публика подмлади, а програм приближи млађим генерацијама које музику у великој мери конзумирају са мобилних телефона, да се на време њима открије класична музика како би касније више посећивали концерте. Отуд и слоган Класика данас више него икад, јер постојји жеља да се публика која треба да настави традицију БЕМУС-а, једног од најстаријих градских фестивала, привуче на дуже стазе.

 

Директор Цебефа, Дамир Хандановић је изјавио да је слоган Класика данас више него икад у потпуности оправдан, јер након обележених пола века БЕМУС-а, златним педесетим БЕМУС-ом, ово 51. издање фестивала које има квалитетан програм дочекујемо спремни. Он је похвалио присутне на добро обављеном послу у припреми фестивала, и посебно је нагласио концерт ВанесеМеј као догађај који комуницира са млађом и са старијом публиком.

 

На почетку свог обраћања уметнички директор фестивала Бојан Суђић је обавестио присутне да се свечано отварање фестивала 6. октобра на коме наступају оперске звезде Анђела Георгију и Чарлс Кастроново уз оркестар РТС, пресељава из Сава центра у Коларчеву задужбину. Разлог овоме је тај да и поред гламура који нуди Велика дворана СЦ, Коларац ипак даје посебне техничке услове за одржавање овако специфичног догађаја и обезбеђује публици интимнији контакт са извођачима, а ослушкивале су се и сугестије, молбе љубитеља музике и вокалне уметности.

У наставку свог излагања он је рекао да смо ушли заправо у других педесет година живота БЕМУС -а, и да ми немамо фестивал значајнији и утемељенији у музичкој култури од овог. Он је лично пратио радове претходних селектора, развој фестивала, мишљења и споља и изнутра, све концерте који су били уклопљени мање или више у целину, сва оспоравања, кризе - озбиљно их узимајући у обзир. Истакао је да му је важно било да 51. Бемус у себе утка искуства претходних фестивала, да се избегне тенденција која код нас постоји, а то је да се историја мери од нас, већ да се ранији рад и искуства претходника такође уважавају посебно када је реч о фестивалу са дугачком традицијом. Сав тај гламур великих уметника који су на Бемусу наступали, треба узимати се у обзир, као и препознавање од јавности и структура које су Бемус подржавале, а задржава се визија једног живог фестивала, који није музички експонат, већ на многе начине одговара потребама овог времена, креира нове комуникације и нове публике, што нам је свима задатак. Он сматра и да сваки од уметника заслужује посебну конференцију за новинаре, јер су то све значајне биографије.

 

Љубиша Јовановић, наш доајен флауте је нагласио да је велика част за њега да наступи на Бемусу, посебно јер на овом фестивалу обележава 40 година уметничког рада, а осврнуо се на невероватну случајност да је пре 40 година на Бемусу наступио 8. октобра, што је датум његовог концерта и ове године. Он је рекао да БЕМУС остаје симбол праве уметности за све и да се многи баве музиком управом због БЕМУС-а. Ово је објаснио својим импресијама из детињства када је на Бемусу присуствовао концерту Карајана мисли да је овакав догађај оставио толико јаку импресију и обележио живот многим генерацијама опредељујући их ка бављењу музиком.

 

Трубач Стјепко Гут је истакао велико задовољство и срећу што наступа са великаном трубе Душком Гојковићем и џез оркестром РТС на БЕМУС- у.

Прва српска симфонијска џез свита је назив пројекта који је Гут радио са Бојаном Суђићем пре скоро деценију, а представио је старе песме и мотиве које су преживеле векове. У овој свити добиле су симфонијско рухо, док је џез био основа свега. Гут се осврнуо на џез образовање у Србији са похвалама и истакао Србију као најнапреднију чак у Европи, узимајући у обзир број и квалитет извођача који се школују.

Што се концерта у Београду на Бемусу тиче рекао је како ће Душко Гојковић извести мејнстим би -бап програм, док ће Стјепко Гут изводити обраде старих српских мотива, за које сматра да носе једну посебну енергију.

Стјепко је објаснио како му боравак у Београду толико значи да, уколико се деси да га посети само на један дан у току својих дугачких турнеја по Европи, тај дан у Београду му обезбеди довољно енергије да настави даље.

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2023 | CEBEF. All Rights Reserved.