Вести

Хор бечких дечака у пуном Сава Центру певао "Нишку бању"

БЕОГРАД, 21. маја (Тањуг) - Хор бечких дечака предвођен диригентом Луизом ђи Годојем, наступио је вечерас у Великој дворани Сава Центра која је била до последњег места испуњена.
Публика, у којој је било и много деце, громогласним аплаузом је поздравила 23 децака који су својим дивним гласовима провели окупљене кроз историју музике света.
Свој "Пут око света за 80 минута", програм инспирисан романом Жила Верна, почели су у Енглеској, композицијама Хенрија Персла, Томаса Вилкиса и Бенџамина Бритна.
Следећа станица је била Француска, а представили су дела Франсиса Пуленка и Габријела Фореа, да би се са песмама "Аве Мариа" Клаудиа Монтевердија, "Gloria in excelis" Антонија Вивалдија и Хором Јевреја из Вердијеве опере "Набуко" преселили у Италију.
Заједно са публиком "посетили су" и Арабију, Индију, Кину, Јапан и представили средњовековну арабијску музичку форму "мувашашах", јужноазијску "кавали" и јапанску поморску радничку песму са Хокаида.
Иако није предвиђено Верновим романом, дечаци су направили излет до Беча и извели свуда радо слушане мелодије Јохана Штрауса и Франца Шуберта, да би следећа станица била Америка и "I Got Rhythm" Џорџа Гершвина, традиционлна духовна песма "Амазинг Граце", песма народа Апарато и потпури из филма "Мери Попинс"
Преко Ирске и народне песме "Даннy Боy", своје путовање Хор је завршио одакле је и кренуо, у Енгелској, изненадивши публику песмом Пола Макартнија "Об-Ла-Ди, Об-ла-Да".
Али право изненађење је уследило када су на бис извели "Нишку бању" док су их у четири руке пратили Годој и уметнички директор Хора Гералд Вирт.
Публика је одушевљено длановима тактирала и певала заједно са невероватним дечацима и на крају их поздравила громогласним аплаузом.
Хор бечких дечака, који негује традицију дугу пола миленијума и који данас окупља 100 дечака узраста од 10 до 14 година 30 различитих националности, у Београду је претходно наступио 1988. године.
Хор годишње одржи око 300 концарата, наступају широм Европе, Азије, Аустралије, Америке, а на радост београдске публике, успели су да ове године у свој план турнеје уврсте и српску престоницу.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.