Вести

Чувена опера ТОСКА у џез аранжману, у извођењу Биг Бенда РТС-а 16. децембра у Комбанк дворани!

|||| |||| ||||

 

 

Велики џез спектакл, опера ТОСKА, у џез аранжману Петера Рајтер-Шауба, одржаће се 16. децембра у Комбанк дворани, са почетком у 20 часова у извођењу Биг Бенда РТС-а уз угледне госте из иностранства. Организатор концерта је Центар београдских фестивала - ЦЕБЕФ.
Улазнице се могу набавити на tickets.rs и продајним местима Комбанк дворане и Ticket Vision-а.
У питању је извођење чувене опере „Тоска“ Ђакомa Пучиниja, али овога пута у џез аранжману Петера Рајтера Шауба. Као солисти наступиће чувени џез музичари Мартин Ауер - труба, Франческо Сантучи - тенор саксофон и Едријен Мирс,- тромбон, а звук њихових инструмената представљаће главне оперске улоге – Тоску,

 

Каварадосија и Скарпију. Публика ће бити у прилици да види и Петера Рајтер-Шауба у улози диригента.
Петер Рајтер-Шауб је један од најзначајнијих немачких џез музичара данашњице. Поред тога што га публика препознаје као врсног саксофонисту, који је наступао са многим истакнутим музичарима, познат је и као композитор и аранжер музике за Биг Бенд.
Мартин Ауер је студирао трубу, композицију и аранжирање у Мајнхајму и Берлину. Од 2008. године усавршавао је џез трубу на Универзитету за музику у Лајпцигу. Сарађивао је са џез ансамблима у Немачкој и наступао са водећим музичарима овог жанра.
Франческо Сантучи је један од водећих италијанских џез музичара. Са седамнаест година је први пут наступао на Џез фестивалу у Риму и до данас је стекао богато извођачко искуство, делећи музичку сцену са многим познатим џез саставима и солистима.
Едријен Мирс носилац је титуле „Најбољег аустралијског тромбонисте“. Студирао је у Њујорку, а каријеру је градио у Европи. Члан је интернационалног секстета „Угетсу“, са којим је снимио 4 CD- а. Такође, бави се и компоновањем и аранжирањем.

 

Биг Бенд РТС је једини професионални џез ансамбл у Србији. Од оснивања, 1954. године, сарађује са најистакнутијим домаћим и иностраним уметницима. Дуги низ година, оркестар су предводили еминентни диригенти, композитори и аранжери: Младен Боби Гутеша, Војислав Бубиша Симић, Звонимир Скерл, Душко Гојковић и Стјепко Гут. Током рада оркестар је добио изузетне награде и признања. На Џез Фестивалу у Huan Les Pins 1960. године освојио је прву награду. После своје прве турнеје 1957. године, оркестар је наступао на познатим светским фестивалима (Тел Авив, Монтре, Марсеј, Солун, Минхен), на неколико UNICEF концерата (Београд, Париз, Женева) и увек са изузетним успехом и врло похвалним критикама. Током година, са оркестром су наступала највећа светска имена џез музике међу којима су К. Тери, Б. Голсон, Џ. Грифин, М. Фергусон, Т. Скот, Џ. Ричардсон, Е. ди Хендерсон, Џ.Хендрикс, Рој Харгроув, Д. Шур, Р. Брекер, Џ. Фадис, И. Реијнгоуд, Г. Хучинсон, Џ. Дејвис, С. Ригтер, С. Блазер и многи други, а такође и звезде светског шоу бизниса као што су: Реј Чарлс, Дени Кеј, Џозефина Беjкер, Миреј Матје, Енрико Масијас, Ани-Фрид Лингстад (АBBA) итд. Биг Бенд је остварио бројне студијске албуме, као и трајне снимке за Звучни архив Радио Београда. Изнедрио плејаду врхунских солиста који су познати и признати у свету – Миле Павловић, Бора Роковић, Душко Гојковић, Лала Ковачев, Стјепко Гут.

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.