Вести

48. Филмски фестивал у Сопоту - "Софест"

Филмски фестивал у Сопоту - "Софест" у организацији ЦЕБЕФ-а и ЦЗК Сопот, 48. по реду, биће одржан од 2. до 6. јула, а у такмичарском програму биће приказано 18 филмова, од којих седам мањинских копродукција, најављено је данас на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда.
Под слоганом "По јутру се дан познаје", фестивал ће одати заслужено признање и почаст редитељу Младомиру Пуриши Ђорђевићу коме ће бити уручена Награда за допринос филмској уметности.
Биће организована специјална пројекција његовог филма "Јутро", којим је, према речима уметничког директора "Софеста" Александра Аврамовића, "ондашња југословенска кинематографија направила први велики корак у свет".
У галерији Центра за културу Сопота биће постављена изложба плаката његових филмова и фотографија Бранка Белића, а на истом месту ће 5. јула бити организован панел на коме ће о стваралаштву Пурише Ђорђевића говорити филмски зналци Срђан Вучинић, Радослав Зеленовић, Дејан Дабић и Јован Марковић.
"Пуриша је увек био испред других, на челу колоне духа и стваралаштва. Он је бежао и својим мислима, урањајући у нове, још слојевитије од претходних. Само је део тог вулкана мисли и идеја завршио на филмској или видео траци и у текстовима, међу којима многи чекају да добију своје књиге где би увек били спремни да оплемене неке нове радознале генерације", истакао је Аврамовић и додао да планирају издавање монографије о Пуриши Ђорђевићу са његовим причама и текстовима о њему.
Поред отварања изложбе "По јутру се дан познаје" и уручења награде Ђорђевићу, првог дана фестивала биће традиционални дефиле филмских екипа и гостију у фијакерима, затим наступи Биг бенда РТС-а, групе "Кал", КУД-а "Космај" и Јелене Томашевић и пројекција филма "Шавови" Мирослава Терзића.
До 6. јула биће приказани филмови који се, према речима Аврамовића, одликују, тематским и жанровским богатством, креативном разноликошћу и меЂу ауторима и у глумачким креацијама.
"На делу ће бити смотра филмских остварења еx-Yу што је драгоцена прилика за публику да добије увид у токове филмске индустрије и њеном квалитету", рекао је Аврамовић.
У жирију ће бити филмски посленик Радослав Зеленовић, глумица Јoвана Гавриловић и филмски критичар Дејан Дабић.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.