Вести

РОМАН СИМОВИЋ И ГУДАЧИ СВ. ЂОРЂА - 15. ЈУЛ, ЗАТВАРАЊЕ 27.БЕЛЕФА

Свечано затварање 27. БЕЛЕФ-а:
Недеља, 15. 7. Коларчева задужбина, Велика дворана, 20.00 
Концерт Романа Симовића и ансамбла „Гудачи Светог Ђорђа

Цена улазнице: 600 динара

 

Едвард Григ: Свита из Холберговог времена, оп. 40
Астор Пјацола: Четири годишња доба

 

 roman baner

 

roman mРоман Симовић, виолина
Бриљантан виртуозитет и урођена музикалност Романа Симовића, као и његова безгранична маштовитост у интерпретацији, учинили су га омиљеним музичарем који наступа на свим континентима, на водећим концертним сценама широм света као што су Баљшој дворана Конзерваторијума Чајковски у Москви, Дворана Маријинског театра у Санкт Петербургу, Велика опера у Тел Авиву, дворане Викторија у Женеви, Рудолфинум у Прагу, Барбикан у Лондону, Уметнички центар у Сеулу, Григ у Бергену, Рахмањинов у Москви... 
Роман Симовић је освајао награде на бројним међународним такмичењима, међу којима су Награда „Родолфо Липицер“ (Италија), „Сион Вале“ (Швајцарска), Такмичење виолиниста Јамполски (Русија) и Такмичење виолиниста Хенрик Вјењавски, чиме је заузео место међу предводницима своје генерације. 
Као солиста, Симовић наступа са водећим светским оркестрима: Лондонски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар Маријинског театра, оркестар Театра Ређо у Торину, Симфонијски оркестар Нове Шкотске (Канада), Камерни оркестар „Франц Лист“ (Мађарска), Камерата Берн (Швајцарска), Камерата Салцбург (Аустрија), Камерни оркестар КРР (Турска), Познањска филхармонија, Прашка филхармонија, оркестар Северног Брабанта (Холандија), под управом диригената као што су Валериј Гергијев, Антонио Папано, Данијел Хардинг, Ђанандреа Носеда, Кристијан Јарви, Јиржи Белохлавек, Пабло Ерас Касадо, Николај Знајдер...
Роман Симовић је тражени уметник, који редовно добија позиве за наступе на престижним фестивалима као што су Фестивал у Вербијеу, „Беле ноћи“ у Санкт Петербургу, Ускршњи фестивал Валерија Гергијева у Москви, Дубровачке летње игре, Котор Арт, БЕМУС и НОМУС, Сион Вале (Швајцарска), Фестивал у Портогруару (Италија), Музички фестивал у Гранади (Шпанија), и други. Симовић сарађује са најугледнијим уметницима данашњице међу којима су: Леонидас Кавакос, Јуђа Ванг, Готје Kaписон, Антон  Таместит, Јевгениј Кисин, Миша Мајски, Шломо Минц, Франсоа Лелу, Итамар Голан, Симон Трпчески, Жанин Јансен, Џулијан Рахлин... Поред солистичке каријере, Роман Симовић је активан и на пољу камерне музике. Као педагог, држи мајсторске курсеве у САД, Великој Британији, Јужној Кореји, Србији, Црној Гори и Израелу. Свира на виолини Антонија Страдиварија из 1709. године, која му је уступио на коришћење Џонатан Моулдс, председник Америчке банке. 
У сезони 2017/2018 Роман Симовић објављује компакт диск са концертима Чајковског и Глазунова са Симфонијским оркестром Маријинског театра и маестром Гергијевим (за дискографску кућу Маријинског театра). Такође, недавно је објављен његов солистички диск са Паганинијевим Капричима, на етикети LSO live. 
Роман Симовић је ангажован као концертмајстор Лондонског симфонијског оркестра.

 

gudaci mКамерни оркестар Гудачи Светог Ђорђа

Камерни оркестар Гудачи св. Ђорђа основан је 1992. године, на иницијативу групе бивших ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и професора Петра Ивановића. Од оснивања до данас, више генерација најеминентнијих уметника чиниле су овај јединствени београдски камерни ансамбл. Прва награда на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1996. године, остварена под уметничким руководством Петра Ивановића, допринела је да овај ансамбл постане један од најзначајнијих оркестара у земљи. Исте године, Гудачи св. Ђорђа су позвани да одрже концерт у Лондону поводом 50-огодишњице UNICEF-a.
На позив и препоруку професора Ивановића, од 2006. до 2011. године улога музичког директора оркестра била је поверена виолинисти светске репутације Гордану Николићу. Музички маратон под називом Music challenge, на којем су са Горданом Николићем изведени сви Моцартови концерти за виолину и Симфонија бр. 29 у А-дуру, овенчан је Наградом Града Београда за најуспешнији концерт у 2006. години.
Концерт Гудача са виолинистом Романом Симовићем, који је одржан у Коларчевој задужбини 15. новембра 2011. године, проглашен је за Концерт године од стране часописа Музика Класика.
Концерте Гудача св. Ђорђа пратиле су неподељене симпатије публике и високе оцене стручне јавности у земљи и иностранству. Поред објављених критика, трајни звучни записи за радио и телевизију, као и 18 компакт дискова веродостојно документују уметничке резултате оркестра.
Гудачи за собом имају преко 1600 концертних наступа у земљи и иностранству. Њихов репертоар обухвата дела из различитих стилских епоха – од барока до савремене музике. Редовно изводе и композиције српских аутора, међу којима су бројне и оне које су посвећене овом ансамблу, као и дела камерне музике у аранжманима за гудачки оркестар. Њихов музички профил, посвећеност и ентузијазам створили су срдачне везе са солистима, диригентима и композиторима. Гудачи редовно наступају на реномираним фестивалима: БЕМУС, НОМУС, БЕЛЕФ, НИМУС, Охридско лето, Интерфест Битољ, Мокрањчеви дани, Будва град театар, Сарајевски фестивал, Међународна трибина композитора и други.
Гудаче св. Ђорђа подржава Руски дом у Београду.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.