Изаберите ваш језик

 

У недељу, 8. октобра 2023, су свечано отворене 55. Београдске музичке свечаности - БЕМУС пред пуном салом Народног позоришта, у организацији Центра београдских фестивала.

Фестивал је отворио виолиста Дејан Млађеновић, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду и учесник овогодишњег БЕМУС-а, подсећајући да је БЕМУС који има статус манифестације од значаја за Град Београд, Србију и шире, од 1969. године када је основан, угостио на својој сцени највећа имена уметничке музике.

„Они су београдској публици даровали незаборавне доживљаје и обележили су епоху, јер сваки концерт и свако извођење јесте јединствен и непоновљив догађај у времену“, рекао је Млађеновић и изразио сигурност да нас такви догађаји очекују и на овом издању фестивала.

Програм на отварању нашег најзначајнијег музичког фестивала био је посвећен стогодишњици рођења чувене оперске диве Марије Калас

Најлепше арије које је Марија Калас својевремено изводила су овом приликом представљали Василики Карајани, колоратурни сопран из Грчке и Андреа Каре италијансцки тенор, уз Хор и оркестар Народног позоришта којим је дириговао Дијан Чобанов, бугарски маестро.

Након прве арије Casta diva iz Белинијеве опере Норма, која важи за заштитни знак наступа Марије Калас, уследиле су најлепше арије из оперских дела Вердија, Пучинија, Чилее..

Програм је био допуњен деловима оригиналних интервјуа Марије Калас које је на сцени говорила млада сопранисткиња Анђела Недељковић, дочаравајући на тај начин догађаје које су обележили живот и каријеру славне певачице.

Очарану публику која је уметнике поздрављала снажним аплаузима, извођачи су почастили са два биса.