Изаберите ваш језик

Уторак, 19. новембар 2019.
Коларчева задужбина у 20 часова
ШЛОМО МИНЦ, виолина
ИТАМАР ГОЛАН, клавир
Програм: К. Дебиси, С. Франк, Ј. Брамс, Ш. Минц

 

{gallery}programi/2019/slomo:::0:0{/gallery}

 

Велико нам је задовољство да најавимо концерт двојице славних уметника – виолинског виртуоза Шлома Минца и пијанисте Итамара Голана!

 

Шломо Минц, који је последњи пут наступао у Београду сада већ давне 2006. године, сматра се јединим легитимним наследником свог славног ментора, Исака Штерна. Већ као шеснаестогодишњак, први пут је наступио у Карнеги Холу! Минц наступа са највећим светским диригентима и солистима, а био је члан жирија највећих светских музичких такмичења, „Чајковски“ у Москви и „Краљица Елизабета“ у Бриселу.

Шломо Минц ужива репутацију једног од највећих виолиниста нашег доба, подједнако ценењеног међу колегама, публиком и критичарима захваљујући својој непогрешивој музикалности, стилској разноврсности и беспрекорној техници. Прослављени солиста који наступа са највећим оркестрима и диригентима на интернационалној сцени, већ годинама одушевљава публику својим музицирањем.
Добитник је многих престижних међународних награда као што су Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, Gramophone Award, Edison Award и Cremona Music Award. Године 2006. додељен му је почасни докторат Бен-Гурион Универзитета у Биршеби (Израел).  
Шломо Минц је рођен у Москви, а од друге године живи у Израелу. Студирао је код Илоне Фехер која га је упознала са Исаком Штерном – његовим каснијим ментором. Такође је студирао код Дороти Дилеј у Њујорку.
Током богате каријере сарађивао је са тако славним уметницима као што су Исак Штерн, Мстислав Ростропович, Пинкас Цукерман, Јицак Перлман, Зубин Мехта, Клаудио Абадо, Карло Марија Ђулини, Рикардо Мути, Јуриј Темирканов, Ида Хендел, Иври Гитлис и многи други. Наступао је са најбољим светским оркестрима – Берлинском филхармонијом, Бечком филхармонијом, Оркестром Консертхебау, као и филхармонијским оркестрима Чикага, Филаделфије, Лос Анђелеса и Њујорка.
Већ у осамнаестој години Минц је паралелно почео да наступа и као диригент и до данас је дириговао водећим оркестрима међу којима су Краљевска филхармонија из Лондона, Симфонијски оркестар НХК из Јапана и Израелска филхармонија.
Поводом обележавања шездесетог рођендана Шлома Минца, компанија Deutsche Grammophon је реиздала његове снимке као комплет од 13 компакт дискова који укључују легендарне интерпретације виолинских концерата Менделсона, Прокофјева, Сибелијуса, Лалоа и Вјетaна, са највећим оркестрима и диригентима данашњице.
Однедавно, Минц је својим талентима виолинисте, виолисте и диригента додао и композиторски рад: његова композиција Anthem to an Unknown Nation премијерно је изведена јуна 2017. у
Концертној дворани Вигадо у Будимпешти, док је Сонатину за виолину и клавир премијерно извео октобра 2017. у Домодосоли и Истанбулу.
Шломо Минц је био члан жирија на најпрестижнијим светским такмичењима музичара као што су „Чајковски“ у Москви и „Краљица Елизабета“ у Бриселу (два пута). Такође је био председник жирија на Међународном такмичењу „Хенрик Вјењавски“ у Познању (Пољска). Од 2002. до 2011. био је председник жирија Међународног такмичења виолиниста у Сиону (Швајцарска), а од 2012. до 2018.  уметниччки директор мајсторских курсева и фестивала „Crans-Montana Classics“, такође у Швајцарској. Тренутно је ментор и председник жирија Међународног такмичења виолиниста уи Буенос Ајресу, председник жирија и уметнички директор Фестивала и Националног такмичења виолиниста у Тукуману (Аргентина), као и председник такмичења виолиниста „Munetsugu Angel“ у Јапану и Такмичења виолиниста „Илона Фехер“ у Будимпешти.
Марта 2019. објавио је нови снимак шест виолинских соната оп. 27 Ежена Исаја на етикети DECCA, а јула 2019. је објавио CD са концертима Менделсона, у сарадњи са пијанистом Робертом Проседом и Симфонијским оркестром Фландерса под управом Јана Лejтам-Кенига, такође за компанију DECCA.

Више од две деценије, Итамар Голан дели сцену са најбољим инструменталистима нашег доба. Његов досадашњи рад донео му је велика признања стручне критике и један је од најтраженијих пијаниста своје генерације, који наступа на најпрестижнијим концертним сценама широм света. Рођен је у Виљнусу у Литванији, а његова породица је емигрирала у Израел када је имао годину дана. Тамо је почео да учи музику и први концерт је одржао у седмој години у Тел Авиву.
Као вишеструки добитник стипендија Америчко-израелске фондације за културу, студирао је у класи Емануела Красовског, док му је ментор у камерној музици био Хаим Тауб. Као добитник пуне стипендије Конзерваторијума Нове Енглеске у Бостону, наставио је студије у класи Леонарда Шера.
Од најранијег доба, Голан је испољавао посебно интересовање за камерну музику, али је такође наступао као солиста са неким од водећих оркестара у свету као што су Израелска филхармонија и Берлинска филхармонија под управом Зубина Мехте, Краљевски филхармонијски оркестар под управом Данијелеа Гатија, Филхармонијски оркестар миланске Скале, Бечка филхармонија под управом Рикарда Мутија и Филхармонија оркестар са Лорином Мазелом.
Током година, остварио је плодну концертну сарадњу са уметницима међу којима су Вадим Рјепин, Максим Венгеров, Џулијан Рахлин, Миша Мајски, Шломо Минц, Иври Гитлис, Ида Хендл, Кјунг Ва Чунг, Шерон Кам, Жанин Јансен, Мартин Фрост и Торлајф Теден, између осталих.
Редовно наступа на многим престижним међународним музичким фестивалима као што су Салцбург, Вербије, Луцерн, Тенглвуд, Равинија итд. Остварио је бројне снимке за водеће светске дискографске куће Deutsche Grammophon, Warner Classics, Decca, Teldec, EMI и Sony Classical.
Године 1991, Итамар Голан је постао професор на Музичкој школи Менхентна, као један од најмлађих предавача у историји ове школе. Од 1994. предаје камерну музику на Париском конзерваторијуму. Живи у Паризу, где учествује у бројним и разноликим уметничким пројектима.


Продаја улазница на благајни Коларчеве задужбине. Цене: 600, 800, 1000 динара