Изаберите ваш језик

 

Задовољство нам је да саопштимо да је у Културном центру Београда почела продаја артикала CEBEF shop. У пројекту Центра београдских фестивала су кроз оригинална дизајнерска решења симболички представљене значајне културне манифестације Града Београда са дугом традицијом, а које се реализyју у организацији ЦЕБЕФ-а.

Сада су у продајном простору КЦБ-а, међу сувенирима практичне примене насталим по решењима дизајнера и уметника са београдским мотивима, значајним манифестацијама и културним догађајима, публикацијама о Београду, представљени и посебно занимљиви производи: мајице, торбе, заштитне маске инспирисане филмским и музичким догађајим и фестивалима као што су ФЕСТ и БЕМУС, поред других.

Графичкa решења и илустрације, као трамвај бр. 2 - карактеристичан симбол Београда, који се креће шинама које илуструју филмску траку, етно мотиви са додатим елементима филмске траке који указују на традицију, филмска камера замењена људским оком, VHS касета, грамофонска плоча са бар кодом - свако на свој начин има за циљ да побуди успомене поштовалаца уметности и подсети на прошла времена, као и да укаже на јединственост културних догаћаја које представља.

При новом пројекту CEBEF shop, Центар београдских фестивала ће сарађивати са Културним центром Београда.

 

 shop 01

Tрамвај бр. 2 који је готово читав један век симбол Београда. Упркос многим променама које је град претрпео, ова линија никада није променила своју маршруту. На илустрацији мајице се трамвај креће по шинама које илуструју филмску траку, алудирајући на везу фестивала са градом Београдом.

 

 

shop 05

Традиционални српски етно мотив на чијим ободима су додати елементи филмске траке као симбола филма. Циљ је био да се укаже на значај наше традиције за будућност, као и спајање стваралаштва, традиције и културе у један симбол.

 

shop 02

Филмска камера, статив на ком се, уместо камере налази људско око. указује на значај људске креативности и стваралаштва које уметници остављају као сведочанства одређене епохе. Људско око може бити и симбол публике и оних који поштују уметност, без којих се она као "колективно биће" не би одржала.

 

shop 04

На илустрацији је VHS касета представљена у свом карактеристичном омоту који ће евоцирати успомене средовечне генерације на video home системе који су доношени са запада. Некада револуционарна касета пала је у заборав, иако се користила скоро сваког дана, као и видео клубови који су замењени интернетом.

 

shop 03

Овде је представљена грамофонска плоча у центру, око плоче су линије по којима се креће игла грамофона које су исцртане тако да асоцирају на бар-код. Линије бар-кода симболишу јединственост БЕМУС фестивала. Грамофонска плоча данас је симбол културног престижа и у 21.век је вратила аналогни пуцкетави звук на велика врата.