Изаберите ваш језик

 

Отварање ЧЕЛО ФЕСТ-а уз МАЈСКИ ТРИО 7. новембра у Коларчевој задужбини

"Двадесет година авантура"

 

Ново издање Чело Феста одржава се од  7. до 14. новембра 2023. у организацији Центра београдских фестивала – ЦЕБЕФ -а под слоганом "Двадесет година авантура".

Овогодишњи Чело Фест ће трајати осам дана, током којих ће се публици понудити наступи светски познатих виолончелиста, Мише Мајског и Ласла Фења, затим концерт гудача Светог Ђорђа са солистима Робертом Лакатошем и Драганом Ђорђевићем, уз премијерно извођење Моцартове "Симфоније кончертанте" за виолину и виолончело.

Чело Фест биће званично отворен у уторак 07. новембра, када ће од 20 часова у Коларчевој задужбини концерт одржати МАЈСКИ ТРИО, предвођен чувеним виолончелистом Мишом Мајским, који радо наступа у Београду. Поред њега наступиће Саша Мајски (виолина) и Лили Мајски (клавир). На програму су дела Шумана, Брамса, Рахмањинова и Шостаковича. Миша Мајски је уметник светске класе који у музичком свету важи за темпераментног виртуоза који увек свира из срца, са непревазиђеним даром да сваки пут поново испољи своја осећања до краја. Мајски је једини виолончелиста на свету који је студирао код двојице великана - Мстислава Ростроповича и Грегора Пјатигорског. Улазнице за концерт "Мајски Трио" у продаји су на Ticket Vision продајним местима и онлајн путем сајта tickets.rs.

У петак, 10. новембра 2023, у Атријуму Народног музеја, уз слободан улаз, биће приређен наступ под називом „Viva Cello" – концерт младих челиста и ансамбала студената виолончела.

Виолончелиста Ласло Фењо и  пијанисткиња Наталија Младеновић наступиће у недељу, 12. новембра, у Сали Београдске филхармоније у 20.00, а изводиће дела Баха, Бетовена, Шумана и Брамса.

Гудачи Светог Ђорђа одржаће концерт у понедељак, 13. новембра, у Сали Београдске филхармоније од 20 часова. Диригент је Србољуб Динић, а солисти Роберт Лакатош (виолина) и Драган Ђорђевић (виолончело). На програму су следећа дела: Моцарт – Симфонија кончертанте у Ес дуру, К. 364; А. Шенберг – Озарена ноћ, оп. 4.

Чело Фест 14. новембра  затвара концерт у Свечаној Сали Дома војске у 20 часова, када ће наступити Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички", под управом диригента Радета Пејчића, и виолончелисти: Вук Младенић, Кристина Антић, Вукашин Николић, Жељко Тамбурић, Реља Митровић, Душа Јовановић, Петра Миљковић. На програму овог концерта наћи ће се дела Дворжака и Чајковског. Улаз је слободан.

Драган Ђорђевић Сузуки, виолончелиста, дугогодишњи члан уметничког тима фестивала, позвао је публику да се придружи обележавању две деценије музичке страсти, уметности и виртуозности на овогодишњем Чело Фесту.

"Чело Фест, један од најпрестижнијих музичких догађаја у Србији и региону, слави свој велики јубилеј - 20 година постојања. Овај јубилеј доноси нам Чело Фест 2023 под слоганом „20 година авантура", обећавајући публици незаборавне концерте. Манифестација, посвећена виолончелу, окупља сјајне музичаре, оркестре, професоре, студенте, ђаке и заљубљенике у музику из целог региона. Током две деценије постојања, Чело Фест је постао синоним за висококвалитетна извођења, неизмерну страст и љубав према овом дивном инструменту" рекао је Ђорђевић.

"Чело фест нам доводи и диригенте Србољуба Динића и Радета Пејчића, пијанисткињу Наталију Младеновић, као и челисте Атилу Пастора и Данијелу Милутиновић. А ту су и наши пријатељи из Томастик Инфилда. Посебна пажња овогодишњег јубиларног Чело феста посвећена је младим и  талентованим челистима који ће добити прилику да наступе и као солисти са симфонијским оркестром, али и на незаобилазном концерту најмлађих челиста и чело ансамбала студената Факултета музичке уметности у Београду" истакао је Драган Ђорђевић.

Према његовом мишљењу, најављени концерти обећавају да ће Чело Фест 2023. бити незабораван и инспиративан догађај за све генерације љубитеља музике и виолончела, да ће нас подсетити на значај класичне музике, на младост, и на то како музика може да нас повеже.

 

Више информација о програмима на Чело фесту прочитајте на следећем линку  https://www.cebef.rs/festivali/celo-fest.html 

 

ПРОГРАМ

ЧЕЛО – Двадесет Година Авантура

Београдски међународни Чело фест

oд 7. до 14. новембра 2023. године

 

Уторак, 7. новембар, Коларчева задужбина у 20 часова

ТРИО МАЈСКИ

Миша Мајски, виолончело

Лили Мајски, клавир

Саша Мајски, виолина

К. Шуман: Три романсе за виолину и клавир, оп. 22

Ј. Брамс: Клавирски трио бр. 1 у Ха дуру, оп. 8

С. Рахмањинов: Романсе и транскрипције за виолончело и клавир

Д. Шостакович: Клавирски трио бр. 2 у е молу, оп. 67

Цене улазница: 1500, 2500, 3500 динара

Улазнице се могу купити на продајним местима Ticket Vision-a и на сајту tickets.rs

 

Петак, 10. новембар, Атријум Народног музеја у 20 часова

Viva Cello – Концерт младих челиста и ансамбала студената

Слободан улаз

 

Недеља, 12. новембар, Сала Београдске филхармоније у 20 часова

Ласло Фењо, виолончело

Наталија Младеновић, клавир

Ј. С. Бах – Соната за виолу да гамба у Г дуру, BWV 1027

Л. ван Бетовен – Соната за виолончело и клавир бр. 4 у Це дуру, оп. 102

Р. Шуман – Адађо и Алегро у Ас дуру, оп. 70

Ј. Брамс – Соната за виолончело и клавир бр. 1 у е молу, оп. 38

Цена улазнице: 1000 динара

Улазнице се могу купити на благајни Београдске филхармоније и онлајн путем сајта bgf.rs

 

Понедељак, 13. новембар, Сала Београдске филхармоније у 20 часова

ГУДАЧИ СВ. ЂОРЂА

Диригент: Србољуб Динић

Солисти: Роберт Лакатош, виолина и Драган Ђорђевић, виолончело

В. А. Моцарт – Симфонија кончертанте у Ес дуру, К. 364

А. Шенберг – Озарена ноћ, оп. 4

 

Цена улазнице: 1000 динара

Улазнице се могу купити на благајни Београдске филхармоније и онлајн путем сајта bgf.rs

 

Уторак, 14. октобар, Сала Београдске филхармоније у 20 часова

УМЕТНИЧКИ АНСАМБЛ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ „СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ"

Диригент: Раде Пејчић

Виолончелисти: Вук Младенић, Кристина Антић, Вукашин Николић, Жељко Тамбурић, Реља Митровић, Душа Јовановић, Петра Миљковић

А. Дворжак: Концерт за виолончело и оркестар у х молу, оп. 104 (В. Младенић, К. Антић, В. Николић)

А. Дворжак: Рондо за виолончело и оркестар у г молу, оп. 94 (Ж. Тамбурић)

П. И. Чајковски: Варијације на рококо тему, оп. 33 (Р. Митровић)

П. И. Чајковски: Pezzo capriccioso, оп. 62 (Д. Јовановић)

П. И. Чајковски: Ноктурно за виолончело и оркестар у д молу, оп. 19 бр. 4 (П. Миљковић)

Слободан улаз