Изаберите ваш језик

На конференцији за медије поводом 49. Међународног филмског фестивала - ФЕСТ, одржаној у уторак 27. априла у Свечаној сали Скупштине Града Београда, о фестивалском програму, почасним наградама „Београдски победник" и члановима жирија говорили су Иван Карл, секретар за културу Града Београда и председник одбора ФЕСТ-а, Дамир Хандановић, директор ЦЕБЕФ-а и потпредседник фестивалског одбора, Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а и Дарја Бајић, продуценткиња фестивала.

Добитници почасне фестивалске награде „Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности су глумац Раде Шербеџија и редитељ Пуриша Ђорђевић којима ће награде бити уручене на отварању фестивала, као и сценографу Миљен Кљаковић Креки коме ће признање добити на затварању овогодишњег фестивала.

 

Иван Карл, секретар за културу Града Београда и председник одбора ФЕСТ-а, подсетио је на околности у којима се одржава овогодишње издање фестивала: „Преседан је што се фестивал одржава у мају, али је и подвиг. У години у којој корона још траје, у којој је Берлинале био онлaјн, а Кан се помера, имамо фестивал у конвенционалном смислу речи. Фестивал који приказује филмове у биоскопским дворанама, који ће имати публику, госте и фестивалску атмосферу. Суштина овог ФЕСТ-а је да имамо континуитет, радну атмосферу, добру дозу енергије, оптимизма и ентузијазма. ФЕСТ није Кан, Берлин, Венеција и Торонто, али оно што је Кан у европским и светским оквирима, то је ФЕСТ у оквирима Западног Балкана и региона. Он је највећи, најстарији и назначајнији филмски фестивал на овим просторима, и то је нешто чиме треба да се поносимо".

 

Дамир Хандановић, директор ЦЕБЕФ-а и потпредседник одбора ФЕСТ-а, захвалио се Граду Београду, Ивану Карлу, секретару за културу, Министарству за културу и великом пријатељу фестивала Лук Оилу. „Претходни фестивал посетило је преко 90.000 људи. Ово издање фестивала ће услед поштовања мера за сузбијање заразе КОВИД-19 имати ограничени капацитет гледалишта, међутим оно што је најважније јесте да је овогодишњи програм на завидном нивоу. Отварање и затварање неће бити тако импозантно као претходне године када је на затварању наступио Џон Малкович, али с обзиром да ћемо на овим церемонијама доделити Почасне
награде, биће емотивно и веома достојанствено", рекао је Хандановић, уз исказано задовољство што је ФЕСТ у могућности да се одржи у физичком облику.

 

Југослав Пантелић, уметнички директор фестивала, представио је овогодишње добитнике почасне фестивалске награде „Београдски победник", чланове жирија Главног такмичарског програма и такмичарске селекције „Фест фокус", као и жирија за доделу Награде „Небојша Ђукелић" за филм који на најбољи начин спаја традицију биоскопског и уметничког филма. Главни жири чине глумац Игор Ђорђевић, редитељ Дане Комљен, грчки редитељ и сценариста Зацхариас Мавроеидис, глумица Дубравка Ковјанић, и босанскохерцеговачка редитељка Инес Тановић. Жири програма „Фест фокус" чине редитељ Дарко Николић, глумица Исидора Симијоновић и редитељка Катарина Кољевић, док ће у жирију за доделу награде „Небојша Ђукелић" бити критичар, публициста и уредник издаваштва у Филмском центру Србије,
Мирољуб Стојановић, хрватски филмолог Даниел Рафаелић, као и редитељ, теоретичар и естетичар филма Властимир Судар.

Југослав Пантелић се осврнуо на филмске ауторе који су познати публици ФЕСТ-а, а ове године ће представити своја нова остварења: „Далибор Матанић се ове године враћа са филмом „Зора", грчки редитељ Аргирис Пападимитропулос је пре само три године на ФЕСТ-у награђен Београдским победником за најбољи сценарио, а ове године се у Београд враћа са филмом „Monday". Такође, велико ми је задовољство што наша гошћа од пре пар година, Сузана Никјарели, ове године долази са филмом „Miss Marx" који ће нас упознати са занимљивим делом живота Еленор, ћерке Карла Маркса". Југослав Пантелић је истакао и да ће на ФЕСТ-у бити велики број филмова који се дотичу историјских личности, али и да ће публика у филмовима из овогодишњег програма моћи да погледа највеће светске глумачке звезде, као што су Френсис Мекдорманд, Кери Малиген, Џони Деп, Риз Ахмед, Ентони Хопкинс, Оливија Колман, Колин Фирт, Рејф Фајнс, Хавијер Бардем, Селма Хајек, Кејт Винслет, Хелен Мирен, и многе друге. Дарја Бајић, продуценткиња ФЕСТ-а, апеловала је на публику да носи маску и поштује све епидемиолошке мере на пројекцијама. Она се осврнула и на ангажман фестивалског тима: „Волела бих и да се захвалим тиму ЦЕБЕФ-а који предано ради у нимало лаким околностима, једну заиста јако захтевну манифестацију. Идејно решење је ове године радио дизајнер ЦЕБЕФ-а Симона Дашић Раца, а спот је реализовао Милош Ђукелић и РЕД продукција, којима се овом приликом захваљујемо". Овогодишњи ФЕСТ ће отворити филм „Велико ископавање" у коме главну улогу тумачи Кери Малиган, као и један од омиљених фестивалских гостију Ралф Фајнс, који је на ФЕСТ-у гостовао 2011. и 2019. године. У остварењу аустралијског редитеља Симона Стоуна, уочи Другог светског рата
британска удовица ангажује самоуког археолога на ископавању мистериозне формације на њеном поседу, што ће довести до запањујућег открића. На конференцији за медије представљен је и најавни видео фестивала у режији Милоша Ђукелића који симболизује повратак у будућност, што је и овогодишњи слоган фестивала. Намера ФЕСТ-а је да као највећа и најпознатија филмска манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању биоскопског платна и повратку филмске публике у биоскопе.

 

Улазнице за ФЕСТ су у продаји на благајни Сава Центра (улаз Б из улице Владимира Поповића), Комбанк дворане, Дома омладине Београда и Cineplex Galeria Belgrade. Карте за пројекције у Сава Центру, Комбанк дворани и Дому Омладине Београда могу се набавити и онлајн, преко сајта www.tickets.rs, као и на свим Ticket Vision продајним местима. У првих седам дана продаје могуће је остварити 10% попуста на куповину комплета карата по терминским линијама у дворанам, и 10% попуста на онлајн куповину у оквиру акције "Мој Комплет" (на 10 и више купљених улазница).