Изаберите ваш језик

 

Концерт„Sanremo Giovani World Tour 2023" одржан је 28. септембра 2023. на Калемегдану, на Савском шеталишту (видиковац) у организацији Министарства спољних послова и међународне сарадње Италије, Амбасаде Италије у Београду, Италијанског института за културу у Београду и Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ-a). На почетку овог музичког догађаја обратио се директор Италијанског института за културу у Београду, Роберто Чинкота, и пожелео свима добродошлицу.

На одушевљење публике наступили су млади италијански уметници: Мартина Белтрами, Фиат 131, Нур и Манини, као и специјалне гошће из Србије: глумица Јелена Гавриловић и певачица Лена Ковачевић.

Италијански певачи извели су неколико својих нумера, али и популарне италијанске канцоне уз које је публика хорски певала, међу којима су:  Caruso, Nel blu dipinto di blu, Aurora, Malafemmena, Mammaria, L'italiano, којом је и затворен концерт као посвета недавно преминулом Тоту Кутуњу. Сви уметници су изразили задовољство што су у Београду и нагласили да би радо дошли поново. Бенд је предводио уметнички директор турнеје, Маурицио Филардо.

 Највеће одушевљене окупљених изазавале су песме које су извођачи заједнички извели на бини, као и дует Лене Ковачевић и Јелене Гавриловић са песмом Ане Оксе Donna con te

Лена Ковачевић извела је са италијанским оркестром и свој хит Café, као и песму Пароле Пароле, а Јелена Гавриловић је оживела класик Дарка Краљића Без наде.

 "Sanremo Giovani World Tour 2023"  је турнеја која промовише традицију италијанске песме и на најбољи начин представља младе таленте италијанске поп музичке сцене, преко мреже дипломатско-конзуларних представништава и Италијанских института за културу.