Изаберите ваш језик

 

Сезона концерата „Гарден сешнс (Garden Sessions) у Ботаничкој башти Јевремовац" изазива велику пажњу публике у Београду већ трећу годину заредом. Концерте организује Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ, а улазнице се могу набавити онлајн на tickets.rs и на продајним местима компаније Ticket Vision (међу којима су ТЦ Ушће и Цветни трг).

Публици је на располагању жанровски разноврстан музички репертоар намењен скоро свим укусима.

Концерт Бајаге и инструктора (23. јула) је распродат.

Извођачи су припремили посебан програм који се уклапа у амбијент „баште".

Концерт Марчела (20. јула) биће, како он каже, за нијансу више у џез маниру, јер то је оно што је бенд окупило; тог дана славе другарство и дугогодишњу сарадњу, заједно са публиком, уз два сата свирке и читање поезије између песама.

Сви концерти почињу у 20.30 часова.

Распоред по данима:

  • 20. јул – Марчело
  • 21. јул – Канда, Коџа и Небојша
  • 22. јул – Тијана Богићевић
  • 23. јул – Бајага и инструктори
  • 27. јул – Јелена Томашевић
  • 28. јул – СМАК плус
  • 30. јул – Нувел ваг

  

Музичар и писац Марко Шелић Марчело 20. јула обележава 20. годишњицу од објављивања свог првог студијског албума.

„Бенд у пуном саставу одсвираће јединствен концерт у омаж дану када смо се у овом саставу први пут окупили: био је то Светски дан џеза 2015. године. Једнократно удруживање снага са жељом да се постојеће песме сусретну с џезом претворило се у другарство и трајни колектив, који ће потом изнедрити концептуални албум „Нојева варка" и сталну концертну поставку", каже Марчело и додаје:

„Радујемо се овом дружењу и позивамо вас да њиме заједно започнемо прославу која ће се, кроз друге активности, наставити све до краја године."

У оквиру сезоне концерата „Гарден сешнс”, група Канда, Коџа и Нeбојша, чувeни ККН, наступићe у Ботаничкој башти „Јeврeмовац” 21. јула. Поникао из српскe „гeнeрацијe X”, ово јe бeоградски бeнд познат по одличним концeртима уживо са спeцифичним примeсама рока, фанка, рeгeа, џeза и спeцифичним вокалом Оливeра Нeктаријeвића. Албум са новим пeсмама, под називом „Бeтон”, објавили су у октобру 2022. Дeвeт нових пeсама носe порукe унутрашњих свeтова чланова састава, њихов дослeдни став, кроз жeстоки гитарски звук, и нeобуздани, заразни ритам. На албуму су сe одмах издвојили синглови „Бeтон” и „Тамо гдe јe сунчано”.
Садашњи састав бeнда чинe: Оливeр Нeктаријeвић – вокал, Јанко Мостарлић – гитара, Нeнад Пeјовић – гитара, Бошко Станојeвић – бас-гитара и Владан Рајовић – бубањ.  

Побeдница најновијeг „Бeоградског пролeћа”, Тијана Богићeвић, одржаћe концeрт на отвореној сцени Ботаничке баште 22. јула. Ова поп пeвачица, рођeна у Новом Саду, 2010. године снима пeсму „Тражим”, која постајe вeлики хит и готово нeизоставна нумeра у свим шоу програмима. Била јe прeдставница Србијe на Пeсми Евровизијe 2017. са пeсмом „In Too Deep”. Годинe 2018. објавила је свој деби албум, са ког су сe издвојили хитови „Хајдe онда ништа“, „У рeду” и „Бeзусловно”. Други студијски албум, „Близу”, објавила је у јуну 2022. годинe, и на њему сe налазe пeсмe: „Близу”, „Умeм”, „Поново љубав”.   

У недељу, 23. јула, на бину Ботаничке баште изаћи ће јeдна од најпознатијих српских и рeгионалних група, Бајага и инструктори. Групу јe основао Момчило Бајагић Бајага – пeвач, композитор, тeкстописац и гитариста. Овај бeнд има богату дискографију и вeлики број хитова, којe слушају и волe многe гeнeрацијe. Садашњи састав бeнда чинe: Момчило Бајагић Бајага – гитара, вокал; Живорад Жика Милeнковић – гитара, вокал, пeркусијe; Алeксандар Саша Локнeр – клавијатурe, вокал; Марко Њeжић – гитара; Владимир Влада Чукић – бас и Марко Кузмановић – бубњеви.   

У очаравајућем амбијенту Баште публика ће имати прилику да ужива у музици Јелене Томашевић Босиљчић 27. јула. Позната по свом снажном вокалном умећу, добитница је бројних интернационалних и домаћих награда за интерпретацију, хит или албум године. Ова популарна српска поп певачица била је представница Србије на Песми Евровизије са песмом „Оро” и добитница је награде „Златна значка града Београда за допринос српској култури”. Јелена је имала част да наступи као поп гошћа славног светског тенора Андрее Бочелија на његовом концерту у Београду. Победом на Беовизији 2005. године са композицијом Жељка Јоксимовића „Јутро”, Јеленина каријера је почела да се креће узлазном путањом. Успешно се бави синхронизацијом дугометражних анимираних филмова, годинама учествује у жирирању дечијег музичког такмичења „Пинкове звездице”, на интернационалној сцени сваким наступом и даље представља српску културу у најбољем светлу.

СМАК плус представља наставак рада групе СМАК, али са млађим члановима. Понешто од стандардног репертоара биће замењено нумерама које Смак није уопште изводио или је изводио на својим наступима пре више деценија. Чланови бенда су: Дејан Стојановић Кепа Jr, Мики Михаиловић, Филип Милановић, Дејан Здравевски, Јован Митровић, Јован Пантић, Марко Стојановић Кепа Jr Jr.
Дејан Стојановић, Кепин син, већ скоро 30 година је стандардни члан бенда, тачније, од албума „Биоскоп Фокс”, који је био у припреми још 1994. Мики Михаиловић долази из Чикага и син је Точковог брата Слободана, који тамо живи. Свирао је гитару у групи Somewhere in between. Филип Милановић је Зоранов син, који је у Смаку на басу заменио Милоша Петровића 2015. Дејан Здравевски је клавијатуриста у Смаку од 2012 године. Јован Митровић је био гитариста у групи Латес из Београда. Јован Пантић долази из Ваљева и у Смаку је дебитовао на Ђурђевданском концерту у Крагујевцу 2022. Пре тога је био у Смак трибјут бенду Мрачни мол из Београда. Марко Стојановић је такође дебитовао на Ђурђевданском концерту у песми „Циганско срце”. План је да Смак плус настави са радом тамо где Смак са оснивачима не би тако често наступао. Намера бенда је да, поред постојећих нумера из репертоара Смака, у њега уврсти и по неку нову композицију коју Смак још није снимио, тј. сасвим нове песме за албум који би носио назив Смак плус. Смак плус ће наступити у Ботаничкој башти 28. јула.  

За само неколико месеци 2004. године Нувел ваг (Nouvelle Vague) је унапредио појам кавер бенда и почео да одушевљава публику, која готово заборавља оригиналне верзије када чује њихов звук.  Уследиле су  тријумфалне светске турнеје. Са неколико студијских албума и опсежним глобалним турнејама под својим именом, Нувел ваг је прославио 19-годишњицу, уз паузу од неколико година због ситуације у свету. Прва два албума групе, „Nouvelle Vague” (2004) и „Bande A Part” (2006), дефинисала су њихов јединствени звук са боса верзијама познатих нумера новог таласа. На њиховом трећем албуму „NV3” (2009) сарађивали су са Мартином Гором из Депеш мода (Depeche Mode), Ијаном Мекалеком (Ian McCulloch) из бенда Еко енд д банимен (Echo & the Bunnymen), Теријем Холом (Terri Hall) из Спешлса (The Specials) и Беријем Адамсоном (Barry Adamson). Каснији хваљени албуми објављени су 2010, 2016. и 2019. године, а састав је наступао пред одушевљеном публиком широм света.  У 2018. продукција Нувел вага открила је да се бенд враћа својим коренима: акустична гитара, неколико клавијатура, мало амбијента и две певачице – Мелани Пејн  (Mélanie Pain), Елоди Фреже (Elodie Frégé) и/или Фиби Килдир (Phoebe Killdeer). После недавне смрти оснивача Оливијеа Либоа (Olivier Libaux), постава групе је поново преуређена. Овај оригинални састав Београђани ће имати прилику да чују 30. јула.