Изаберите ваш језик

 

На скупу медија поводом најаве програма 55. БЕМУС-а, присутнима у Клубу РТС-а обратио се уметнички директо Бојан Суђић, напоменувши како дуги низ година улаже енергију у жељу да БЕМУС буде, опстане и подигне на ниво који тренутно заузима, а сматра да увек има простора буде још и боље и раскошније.

Он је нагласио да Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ, који је продуцент фестивала дуги низ година улаже напоре да фестивал организационо буде презентован на прави начин, а посебно је скренуо пажњу на то како не бисмо имали овакав Бемус да пре свега Одбор не уноси нову енергију и нове идеје. Као нову чланицу Одбора је истакао челисткињу Јелену Михаиловић, и осврнуо се на ангажовање председника Одбора, Милана Лазовића са којим деценијама сарађује, и нагласио је колико је важна синергија између уметничког директора, Одбора и продуцента фестивала за програм који се пред нама налази.

„Фестивали у окружењу су познати по далеко већим буџетима, али не увек са бољим и квалитетнијим програмима, тако да имамо чиме да се поносимо" рекао је Суђић.

Суђић је веома задовољан што ове године ексклузивност фестивалу дају Најџел Кенеди и Борис Березовски, који су познати и Београђанима и свим љубитељима музике у свету. Истакао је да ће уз Кенедија наступити изузетни музчари, ансамбл виртуоза који ће бити формиран посебно за потребе овог концерта који ће представљати величанствен завршетак Бемуса.

„Березовски долази да презентује програм Рахмањинова, али и други програм који ће публика моћи да чује као врхунац светског пијанизма". Како је на програму мноштво концерата, осврнуо се на наступ квартета Рубикон који обележава 20 година постојања, и поздравио виолончелисту Драгана Ђорђевића Сузукија, члана квартета, који је био присутан.

„Ми немамо бољи и престижнији фестивал од Бемуса", рекао је Суђић  који сматра да смо онолико јаки колико негујемо и држимо до традиције и онога што је иза нас.  „Свих 54 године на Бемусу нас обавезује, почевши од првог који се одржао 1969. године, и за који би, по садашњим финансијским конструкцијама, било потребно неколико милиона евра да би се на такав начин направио."

На крају обраћања Суђић је предупредио питање о учешћу Березовског на фестивалу, рекавши да Бемус није политички фестивал, нити да жели да разговара о било чијим политичким изјавама или било каквим из тог контекста.

Уз жаљење што се „ратне трубе чују јаче него симфонијске", напоменуо је да ће се у програму концерта Црногорског симфонијског оркестра на Бемусу наћи дело Шостаковича које носи најзначајнију антиратну поруку.