Изаберите ваш језик

У уторак, 22. септембра, одржан је сусрет са медијима поводом најаве Fish festa испред ресторана Воденица на Дунавском кеју.

Fish fest,  већ традиционална гастрономска и културно - забавна манифестација која сваког лета на реци окупља гастрономске мајсторе, љубитеље рибе и добре забаве, ове године се одржава од 24. до 27. септембра на Кеју код Куле Небојша на Калемегдану.

 

Дамир Хандановић – директор Центра београдских фестивала, обратио са речима да Град Београд и Цебеф настављају да подржавају квалитетне програме и манифестације са традицијом,  па тако и овогодишњи 14. Fish fest,  уз наду да ће, уз поштовање свих мера које Кризни штаб налаже, организација бити успешна. Сматра да ће овај догађај бити  променада уз добру храну и музику и изразио је задовољство што се ове године традиција од 14 година наставља.

Ђорђе Живановић – председник удружења „Дунав у срцу“ и представник Fish festa,  рекао је да овај догађај окупља најбоље мајсторе припремања рибљих и не само рибљих специјалитета, а оно што се није знало због целокупне ситуације, а сада је потврђено да ће доћи гости из БиХ који ће припремати сопствене спецјалитете. Fish fest  је настао са идејом оживљавања Водене Вароши које се на овом месту налазила некада у време Деспота Стефана Лазаревића, а прилаз испод капије код куле Небојша се звао Водена Капија. Подсетио је да су се некада овде налазиле воденице, рибља пијаца, занатске радње, а то је оно што покушава да се оживи кроз манифестацију. Најавио је представљање старих заната, забаву за најмлађе, нагласивши да је ово превасходно гастрономска манифестација. Изразио је захвалност  за подршку Граду Београду, Цебефу и Министарству трговине и регионалног развоја уз наду да ће Fish Fest наставити да се одржава у наредним годинама.

Стамбол Гештамов – почасни шеф кухиње хотела Crowne Plaza i Holiday Inn, члан Асоцијације шефова кувара Србије и Кулинарске асоцијације Србије уверио је присутне да о квалитету хране не треба да брину -  да ће проверена екипа бити ту, a то су мајстори који су и до сада припремали специјалитете. Иако Далматинци, Словенци и Црногорци нису могли да допутују, током претходних 14 година се доста научило од њих и многа знања су размењена.

Што се менија тиче, он је најавио да ће ту наћи свакако рибља чорба, као и дагње на бузару, рижото, лигње, њоке,  све врсте морске и речне рибе, али и роштиљ, популарни сарајевски ћевап, пите. Нагласио је да су све намирнице свеже, да ће их бити увек довољно за посетиоце Fish festa.

Манифестацијa Fish fest  је бесплатна за публику.